Zsidók a Maros mentén

Írta: zsblog.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Budapestről mindössze 45 perc Marosvásárhely, repü­lő­vel. A város, melynek több mint 40%-a magyar, Ro­mánia középső részén található. Lakossága évről-év­re csökken, 2011-es adatok szerint alig haladja meg a 140 000 főt.
marosvasarhely zsinagogaA 2011-es népszámláláson 68-an vallották magukat zsidónak. Ez körülbelül harmad annyi, mint amennyit a zsinagógát bemutató hitközségi tag mondott. A hat­van feletti férfi, aki a városban egyedüliként beszéli a hé­ber nyelvet, hosszasan mesélt a zsinagóga és a helyi zsi­dóság történetéről. A Filimon utcában található zsi­na­gógát 1899-1900 között építették, a bécsi zsidó építész, Jakob Gartner tervei alapján. A tágas, nem túl sok díszítő­elem­mel ellátott épület alsó részén a férfiak kaptak helyet, 314 férőhely állt rendelkezésükre, míg a hölgyek az emeletről hallgathatták az imákat, ezen a szinten 238 ülőhely talál­ható. Napjainkban sajnálatos módon annyira kevés az em­ber, hogy csak az alsó szintet használják. Hűen ahhoz, hogy a zsinagóga eredetileg status quo irányzatú, a nők egy kis sorban, míg a férfiak a szint többi részén foglalnak helyet.

Marosvásárhelyen a 2000-es években nincs pén­tek esti ima, viszont büszke arra a közösség, hogy minden szombaton van minján. Ezen kívül vala­men­nyi nagyünnepen is összejön 10 zsidó férfi. A Maros­vá­sár­helyi Hitközség 210 taggal rendelkezett 2006-ban, családtagokkal együtt. Szomorú módon létszámuk folyamatosan csökken. Fiatalság nincs. A legifjabb hit­köz­ségi tag is elmúlt már 50 éves. „Talán 15-20 évig lesz még meg a közösségünk.”- Hangsúlyozta idegenvezetőnk. Kinek szavaiban csak néha csendült csak fel némi remény az ezt követő folytatásra. Marosvásárhely környékén nem igazán találhatóak nagyvárosok, a legközelebbi, Ko­lozsvár is több mint 100 kilométerre helyezkedik el. Rab­bi nincs a városban, mivel „nincs pénzünk arra. Egész Ro­mániában csak 2-3 nagyvárosban tudják megfizetni.” – Utalt anyagi helyzetükre a hitközségi tag. Bevételük 80 szá­zaléka a turizmusból származik. Ezt arra fordítják, hogy a zsinagóga javítási és közüzemi költségeit fedezni tud­ják.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]