Zsidó tanárt bántalmaztak Párizsban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kipát viselő áldozatot egy kóser étteremből kijövet érte az inzultus. Orrát betörték, a támadók arab nyelven szidalmazták, majd csupasz mellére horogkeresztet rajzoltak.

Protest1

2013: a Francia Zsidó Diákok Szövetségének tüntetése Párizsban: Zsidókat gyilkolnak, veszélyben a köztársaság

Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Nemzeti Tanácsa  (BNVCA) közleménye szerint a támadás csütörtök éjjel történt. A tanárt “falnak szorították, és testileg bántalmazták”. Többek között arcon ütötték, orrcsontja eltört. “Az egyik támadó kigombolta az áldozat ingét és fekete filctollal horogkeresztet rajzolt a mellére” – írta jelentésében Sammy Ghozlan, a Tanács elnöke.

A K. Richard néven azonosított személy kipát viselt, és sebesülései miatt orvosi kezelésben részesült. A rendőrségnek elmondta, hogy a három huszonéves támadó észak-afrikainak tűnt. Egy kóser étteremből jött ki a Párizs 19. kerületében található Manin utcában, a Gare du Nord közelében. Támadói “halál a zsidókra” – kiáltással fogadták, “piszkos zsidónak” nevezték franciául, majd arabul szidalmazták, amit Richard nem értett. Segítségért kiáltott egy járókelő felé, mire a támadók olyan gyorsan eltűntek, mint ahogy felbukkantak.

A BNVCA antiszemita incidensek egész sorát regisztrálta az elmúlt hetekben.

A franciaországi zsidó közösségek biztonságát monitorozó szervezet (SPCJ) 423 antiszemita incidensről tudósított 2013-ban, ami 31%-os csökkenést jelent a 2012. évi 614 eseményhez képest, de még mindig 8%-kal magasabb, mint 2011-ben – nyilatkozta Roger Cukierman, a franciaországi zsidó közösségek ernyőszervezetének (CRIF) elnöke egy interjúban a hónap elején.

A két évvel ezelőtti Toulouse-i merénylet évfordulóján Arie Bensemhoun, a helyi zsidó közösség elnöke arra bíztatta a fiatal zsidókat, hogy hagyják el Franciaországot. Szerinte ebben a városban a zsidó hívők nem gyakorolhatják a vallást nyíltan és félelem nélkül. “Nem tagadom, a fiatalokat alijázásra, vagy olyan országba történő áttelepülésre bíztatom, ahol a judaizmust nyíltan vállalhatják, és nem rettegnek attól, hogy mit hoz a holnap.”

2012. március 19-én Mohammed Merah, 23 éves franciaországi születésű iszlamista a Toulouse-i Or Hatorah zsidó iskola előtt meggyilkolta a nyolcéves Miriam Monsonegot, Jonathan Sandler rabbit és két kisfiát, Arieht és Gabrielt.

Ugyancsak egy évfordulós megemlékezésen Manuel Valls francia belügyminiszter Párizsban kijelentette: az anticionizmus – felhívás az antiszemitizmusra.

A Times of Israel cikke nyomán: Bassa László

[popup][/popup]