Zsidó szélsőségesek fenyegetik Kahana vallásügyi minisztert

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat a biztonság fokozását rendelt el vasárnap a Jamina párthoz tartozó Matan Kahana vallásügyi miniszternél, miután kiderült, hogy egy szélsőséges vallási csoport az életét fenyegeti – közölte a Haaretz hírportál nyomán az ujkelet.live.

Matan Kahana vallásügyi miniszter (Jamina) bejelenti a reformot 2021. július 20. (Forrás: Twitter-videó képernyőfotó)

Az Igazságügyi Minisztérium zsidó jogtudományi osztálya kifejtette, hogy a „din rodef” néven ismert vallási törvény szerint „egy személy életének megmentése, akit egy támadó üldöz annyira fontos, hogy még az üldöző megölése is megengedett, hogy megmentse a személyt az üldözőtől, ha nincs más lehetőség.”

Úgy tűnik, hogy a Kahanával kapcsolatos halachikus ítéletet a múlt héten adták ki, és az erről szóló információ a héten jutott el a Sabakhoz. A Haaretz szerint nem világos, hogy melyik közösség adta ki az ítéletet, de források szerint egy szélsőséges vallási csoportról van szó.

Források a Kahana elleni fenyegetést több általa hirdetett reformhoz kötötték. Ezek a kásruttal és a zsidó hitre való áttéréssel, valamint a Siratófalnál lévő kialakítandó egalitárius imahely létrehozásával kapcsolatosak. Egy másik lehetséges tényező az, hogy a Jamina úgy döntött, ultraortodox pártok nélkül alakít koalíciós kormányt. A koalíciós tárgyalások óta számos demonstrációt tartottak Kahana ellen, és korábban is kapott fenyegetéseket.

A Sabak a din rodef ítéletet közvetlen fenyegetésnek tekinti, és testőrséget és biztonsági szolgálatot rendelt Kahana számára. A Sabakot szabályozó törvény szerint a szolgálat nem jogosult a kabinet tagjainak őrzésére – kivéve, ha a szolgálatot felügyelő miniszteri bizottság kivételt tesz különleges esetekben. Ennek eredményeként Kahana őrzését a Miniszterelnöki Hivatal biztonsági egysége, a Magen kapta. Vasárnap óta Kahanát az otthona elé kihelyezett őr és egy testőr védi, aki mindenhová elkíséri.

Egalitárius minjen a Siratófalnál (forrás: facebook: Egalitarian Prayer at the Kotel)

Az elmúlt években a politikusok számos fenyegetést kaptak, és ezek közül néhány különféle szélsőséges vallási csoportoktól érkezett – mondta a Haaretznek egy biztonsági tisztviselő. Hozzátette, hogy Ilyen konkrét fenyegetést nem láttak 1995 óta, amikor szélsőséges rabbik ugyanerre a vallástörvényre hivatkozva adtak ki halálos ítéletet Jichák Rabin miniszterelnök ellen.

Tizenhét vezető vallásos cionista rabbi a héten aláírt egy rendkívüli levelet, amelyben első alkalommal szólítják fel a nyilvánosságot, hogy menjen tüntetni a kormány kásrut, betérés és Siratófal ügyében támogatott reformjai ellen, mondván, a kormány „árt Izrael zsidó identitásának”.

Októberben a Kneszet jóváhagyta a Kahana miniszter által vezetett kásrut reformot. A miniszter két hete közzétett egy videót, amelyben összefoglalja az intézkedéseket, megjegyezve, hogy ,,amikor a terv készítésével voltunk elfoglalva, voltak, akik hamis híreket terjesztettek vele kapcsolatban”.

A jóváhagyás előtt Jichák Joszef szefárd főrabbi és David Lau askenázi főrabbi élesen támadták a reformot, és felszólították Izrael rabbijait, hogy ne működjenek együtt a kormánnyal.

Ma a vállalkozások csak akkor nevezhetik magukat kósernek, ha a vallási tanácsok, a főrabbinátus végrehajtó karjai ezt igazolják.

A reform versenyt kíván teremteni a független kásrut szervezetek között, melyek szolgáltatókká válnának és a rabbinátus felügyelné őket, így bizonyosodva meg arról, hogy megfelelnek a kásrut halachikus normáinak.

Tejes cikk

[popup][/popup]