Zsidó Művészeti Napok májusban

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Május 6. és 14. között rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat Budapesten; az idén második alkalommal megvalósuló összművészeti esemény neves művészek fellépésével kínál koncerteket, színházi, irodalmi programokat és táncprodukciókat is.

A Zsidó Művészeti Napok (Zsimü) programjai a zsidó kultúrát hivatottak népszerűsíteni Budapest ismert kulturális helyszínein, köztük a Budapest Jazz Club, a Budapest Music Center, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a MOM Kulturális Központ, a Budapest Kongresszusi Központ, a Columbus Hajó, a Bethlen téri Színház, a Frankel Leó utcai zsinagóga, valamint Erzsébetváros népszerű gasztro-kulturális tereiben, köztük a Mazel Tovban.

Vadas Vera

Vadas Vera, a Zsidó Művészeti Napok igazgatója a magánkezdeményezésként tavaly létrejött rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 8 nap alatt 15 helyszínen 24 produkció várja a közönséget. Kiemelte: céljuk, hogy ne csak erre a néhány májusi napra korlátozódjanak a programok, mivel egész évben szerveznek rendezvényeket a fesztivál égisze alatt.

A rendezvény pénzügyi hátteréről az alapító igazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy tavaly 50 millió forintos költségvetéssel dolgoztak, az idei valamivel magasabb lesz az előző évinél.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere elmondta: Erzsébetváros imázsához is hozzátartozik, hogy ha egy nagyszabású, a zsidósághoz is köthető kulturális fesztivált rendeznek, az önkormányzat támogassa azt.

Jószéf Amrani, Izrael magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy a fellépő művészek bemutatják a zsidó kultúrát, életet és hagyományokat, de a programot tekintve ennél többről van szó, kulturális tapasztalatcsere valósul meg. Minden kulturális együttműködés hidakat épít – hangsúlyozta, utalva a magyar DART Társulat és az izraeli ex-Batsheva Tánctársulat tagjainak közös estjére.

A rendezvény fellépői között van Izraelből Janiv Avraham és Guy Shomroni táncművész, továbbá az I. Mendelssohn Nemzetközi Karmester Verseny győztese, Anton Saburov, a francia Ensemble Voix Etouffées és számos hazai neves művész és formáció, köztük a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band, az Óbudai Danubia Zenekar, a Miskolci Balett, a tHUNder Duo, Alföldi Róbert, Dés László, Závada Pál, Udvaros Dorottya, Hegedűs D. Géza, Szőke Nikoletta, Csordás Klára, Nógrádi Gergely, László Boldizsár, Szűcs Gabi, Kováts Kriszta, Nyáry Krisztián, Náray Erika, Székhelyi József, Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián, Schell Judit, László Boldizsár, Hábetler András, Bácskai Juli, Szirtes Edina Mókus, Jordán Adél, Ónodi Eszter és Keresztes Tamás. A legtöbb produkcióban olyan művészek dolgoznak együtt, akiknek eddig nem volt alkalmuk a közös munkára.

[popup][/popup]