Zsidó mezőkön – zsidó mezőkről 

Írta: Garai Róbert - Rovat: Hírek - lapszemle

zsido-mezokrol
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mellett számos civil szervezet és magánszemély mondott le a holokauszt emlékéve alkalmából elnyert állami pályázati támogatásról. A különféle zsidó közösségi szervezetek és magánszemélyek is azért mondtak le erről a támogatásról, mert a Mazsihisz feltételei nem teljesültek. A kormány nem váltotta le Szakály Sándor történészt a Veritas Történetkutató Intézet éléről, a kormány a tiltakozás ellenére megépíttette (csak éppen másképp nevezte el, s nem avatta fel) a német megszállás emlékművét, a kormány nem vonta be a zsidó szervezeteket a tervezett új holokausztmúzeum koncepciójának kialakításába. Garai Róbert színész-rendező a Civil Alap pályázatán elnyert 2,5 millió forint támogatás visszautasításával már idén februárban csatlakozott a bojkotthoz. Az általa rendezett Zsidó mezőkön – zsidó mezőkről című kamaraszínházi előadás – az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének köszönhetően – mégis megvalósult.

 

A Zsidó mezőkön – zsidó mezőkről című előadás sajtóbemutatóját 2015. január 6-án, kedden, 10 órakor tartjuk a Bálint-házban (1065 Budapest, Révay utca 16).

Különös tekintettel ajánlom az előadást Boross Péternek, a volt miniszterelnöknek, aki arról beszélt a Veritas Történetkutató Intézet konferenciáján, hogy: „Ahol én éltem, nem volt antiszemitizmus a Horthy-korszakban.”

***

ZSIDÓ MEZŐKÖN – ZSIDÓ MEZŐKRŐL

Színpadon állítunk emléket a kor üldözötteinek. Előadásunk üzenete, hogy fájdalmasan hiányzik a történelmi visszatekintés, a mai napig kibeszéletlenek a múlt traumái, a felelősség kérdése mindennapjainkat kíséri. A színpadi mű az 1920–1945-ig tartó korszak forrásaira támaszkodik, e korszak zenei világát és korabeli dalait eleveníti fel.
Az előadás elősegíti a történelmi szembenézést, és méltó emléket állít azoknak a magyar honfitársainknak, akik vallásuk, származásuk miatt szenvedtek és haltak meg. A kamaraszínházi alkotás nemcsak a vészkorszak történéseiből merít, hanem felmutatja, hogy miként jutottunk el az első zsidótörvénytől a holokausztig.
Részleteket mutatunk be a kor mindennapjaiból, a társadalmi feszültségek megjelenési formáiról. Bemutatjuk a zsidó szellemiséggel közösséget vállaló alkotók kulturális világát. Teret nyújtunk a különféle irodalmi műfajoknak: versek, esszék, novella-, újságcikk- és levélrészletek hangzanak el. Megjelenítjük a kor humorát, amely görbe tükörben mutatja be a korabeli társadalmat. Előadásunk azt a jelentős ívet járja be, amely a monarchia végnapjaitól a holokausztig tartott.

————————————————

„Lehet vitatkozni, ki mennyiben felelős, az azonban tény, hogy Magyarország szégyenére megszületett a XX. századi Európa első zsidótörvénye, az 1920. évi XXV. tc., más néven »numerus clausus« (zárt szám). Haller István kultuszminiszter, aki a törvényjavaslatot 1920. szeptember 2-án a magyar országgyűlés elé terjesztette, nem kis büszkeséggel mondta: »Bizonyos az, hogy minket abban, amit most törvényben akarunk lefektetni, senki nem előzött meg.« A magyarországi zsidóüldözés nem a német megszállással, nem 1944. március 20-án, hanem 1920 szeptemberében, a numerus claususszal kezdődött. A »nemzeti keresztény« Magyarország ekkor tette meg az első lépést a magyar holokauszthoz vezető úton” (Csernok Attila: A komáromi pontonhíd).

————————————————

Narrátor: Hegedűs D. Géza (Kossuth- és Jászai Mari-díjas)

Szereplők: Albert Gábor, Joó Gábor, Kertész Péter (Jászai Mari-díjas), Kövesdi László, Masa Antita, Masa Tamás, Szabó Endre és Zsolnai Júlia
Harmonikán és a zongoránál közreműködik: Csány Sándor
Konzultáns: Gadó János
Rendezőasszisztens: Róna Judit
Díszlet: Hornyák Elemér

A prózai és a versbetéteket válogatta, az összekötő szöveget írta és az előadást rendezte: Garai Róbert

Köszönetet mondunk az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének támogatásáért, valamint az előadáshoz nyújtott segítségükért Hajgató Katalinnak (Joint Magyarország), dr. Donáth Ferencnek (Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete) és Villányi Andrásnak (Villányi Kft).

Bemutató: 2015. január 8.
További előadások: 2015. január 22., 29., február 5., 19., 26., március 5., 12., 19.
Az előadások 16.30-kor kezdődnek.

[popup][/popup]