Zsidó aggodalmak Ferenc pápának a zsidóság törvényeivel kapcsolatos megjegyzései miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ferenc pápa eloszlatta a zsidó aggodalmakat a szent törvénykönyveikhez fűzött megjegyzései miatt, miután Izrael legfőbb rabbijai tisztázást kértek – ezt közölték hétfőn a Vatikán és a zsidó közösség forrásai a Reuters hírügynökséggel.

Az ügyet az ujkelet.live foglalta össze.

A Reuters számolt be először arról, hogy Ratzon Aruszi rabbi, az izraeli  főrabbinátus vallások közötti ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke múlt hónapban aggodalmát fejezte ki a pápa közelmúltbeli – a zsidóság törvényeire vonatkozó – megjegyzései miatt és levélben tisztázást kért.

Augusztus 11-én Ferenc pápa a Vatikánban a Biblia első öt könyvéről, azaz a Tóráról beszélt. A pápa arra a bibliai történetre hivatkozott, amikor az Örökkévaló a zsidó népnek adta a Tórát: „Isten felajánlotta nekik a Tórát, a Törvényt, hogy megérthessék akaratát és méltányosságban élhessenek. Azt kell gondolnunk, hogy akkoriban szükség volt egy ilyen Törvényre, ez óriási ajándék volt, amit Isten adott a népének”.

A pápa később hozzátette: „A törvény azonban nem ad életet, nem ajánlja fel az ígéret beteljesítését, mert nem képes beteljesíteni azt. A törvény egy utazás, egy utazás, amely egy találkozás felé vezet … Azoknak, akik az életet keresik, az ígéret és annak Krisztusban való beteljesedése felé kell fordulniuk” – mondta a pápa a beszéd hivatalos vatikáni angol fordításában.

Aruszi a főrabbinátus nevében levelet küldött Kurt Koch bíborosnak, akinek vatikáni osztályán egy a zsidókkal fenntartott kapcsolatokért felelős bizottság is működik.

,,Prédikációjában a pápa úgy mutatja be a keresztény hitet, hogy nemcsak felülírja a Tórát; de azt állítja, hogy ez utóbbi már nem ad életet, ami arra utal, hogy a zsidó vallási gyakorlat a jelen korszakban elavult” – írta Aruszi a levélben. „Ez valójában része a zsidók és a judaizmus iránti ‘megvetés tanításának’, amelyről úgy gondoltuk, hogy az Egyház teljes mértékben elutasította.”

A rabbi arra kérte Kochot, hogy „közvetítse fájdalmunkat Ferenc pápának”, és tisztázást kért a pápától, hogy „gondoskodjon arról, hogy az ebből a prédikációból levont minden lekicsinylő következtetés egyértelműen elutasításra kerüljön”.

 

A válasz

Ferenc pápa ezt követően arra kérte Kochot, hogy magyarázza el: a Tórával kapcsolatos szavait, amelyek az újszövetségi Szent Pál írásait tükrözik, nem szabad a zsidóság törvényei fölötti ítéletnek tekinteni, állítják a források.

A múlt héten Koch levelet küldött Aruszinak, mely tartalmazott egy 2015-ös idézetet Ferenc pápától: ,,A keresztény felekezetek egységüket Krisztusban találják meg; a judaizmus egységét a Tórában találja meg.”

A Reuters által idézett zsidó források szerint a vatikáni levelet az engesztelés jelének tekintették.

A pápa a maga részéről úgy tűnt, hogy utolsó két nyilvános fellépésén mindent bevet, hogy megpróbálja tisztázni, amit a Vatikán félreértésnek tekint.

Szeptember 1-jén Ferenc azt mondta, hogy Szent Pál írásaival kapcsolatos szavai ,,pusztán katekézis … és semmi más”.

Vasárnap a heti áldáskor jókívánságait küldte a zsidóknak a közelgő zsidó újévre, Ros Hásánára, valamint az azt követő Jom Kippur és Szukkot ünnepekre.

,,Legyen az új év gazdag a béke gyümölcseivel, és legyen jó azoknak, akik hűek az Úr törvényeihez” – mondta.

Teljes cikk

[popup][/popup]