Zsákutcába jutott az Izrael–Hamász tárgyalás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tíznapos egyezkedés után Izrael külföldi biztonsági szolgálatának, a Moszadnak a vezetője, David Barnea hazarendelte a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közös izraeli tárgyalódelegációt Katarból, miután a tárgyalások zsákutcába jutottak, mert az iszlamista Hamász terrorszervezet elutasította az amerikai kompromisszumos javaslatot a tűzszünet elérésére és az izraeli túszok visszaadására.

David Barnea

Hétfő este a terrorszervezet arról tájékoztatta a tárgyalásokon közvetítő országokat, hogy ragaszkodik eredeti követeléseihez, vagyis az összes izraeli katona kivonásához a Gázai övezetből, az övezet déli részére telepítettek visszatéréséhez otthonaikba a Gázai övezet északi részén, illetve “jelentős” cserékhez az elraboltakért az Izraelben bebörtönzött palesztinok közül.

A miniszterelnöki hivatal összefüggésbe hozta a Hamász válaszát az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői határozatával, amely azonnali tűzszünetet és az összes elhurcolt szabadon bocsátását követelte, és amelyet az Egyesült Államok nem vétózott meg.

“A Hamász ismét elutasított minden amerikai kompromisszumos javaslatot, és megismételte szélsőséges követeléseit, a háború azonnali befejezését, az izraeli hadsereg (IDF) teljes kivonását a Gázai övezetből, és hatalmon maradását, hogy ígérete szerint újra és újra megismételhesse az október 7-i mészárlást” – állította Benjamin Netanjahu hivatala kedden.

Izrael nem fogadja el a Hamász nevetséges követeléseit, és továbbra is mindent elkövet a háború összes céljának eléréséért, az összes elrabolt szabadulásáért, a Hamász katonai és közigazgatási képességeinek megsemmisítéséért, valamint annak biztosításáért, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre” – tették hozzá.

Jelenleg 134 élő vagy halott izraelit tart fogva túszként a Hamász a Gázai övezetben, köztük nőket és gyermekeket is. Az utóbbi hónapokban közülük mintegy harmincról bebizonyosodott, hogy már október 7-én megölték őket, vagy később vesztették életüket a Gázai övezetben. (MTI)

[popup][/popup]