Zoltai Gusztávot visszahívta elnöki posztjáról a Dohány utcai templomkörzet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Dohány utcai templomkörzet elöljárósága elsöprő többséggel úgy döntött, hogy visszahívja az elnöki tisztségből Zoltai Gusztávot.

A Budapesti Zsidó Hitközség legfelsőbb köreiből származó információnk szerint 9:1 arányban döntött a visszahívásról az elöljáróság.

Zoltai Gusztáv menórával

Zoltai Gusztáv menórával. Fotó: Origo

Mint ismeretes, kedden reggel került nyilvánosságra a hír, hogy Zoltai Gusztáv, a BZSH-Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatója Lázár János felkérésére a kormány zsidósággal kapcsolatos tanácsadójává avanzsált, ami felháborodást váltott ki zsidó körökben, elsősorban az emlékezetpolitikai viták miatt, amiben Zoltai annak idején még a zsidó szervezetek oldalán vett részt.

Zoltai a felháborodás jeleit tapasztalva először lemondott a Dohány utcai templomkörzet elnöki posztjáról, ám a Népszabadság közlése szerint Fröhlich Róbert főrabbinak tett szóbeli közlését másnap írásban visszavonta.

Mindez azonban nem segített: pénteken a körzet vezetősége döntött visszahívásáról.

Mint ismeretes, Zoltai további funkciókat tölt be többek között a a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványban, az Élet Menete Alapítványban és az Emmanuel Alapítványban is.

 

[popup][/popup]