Zoltai Gusztáv nem hagyja annyiban

Írta: Czene Gábor, nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Bizonyosan „kiemelt téma lesz”, hogy visszahívják-e Zoltai Gusztávot a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumából – mondta Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke. Zoltai közben arra készül, hogy jogi úton vesz elégtételt a „sok rágalomért”.

Zoltai Gusztáv menórával

Zoltai Gusztáv

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a BZSH ügyvezető igazgatójaként Zoltai Gusztáv a tavasszal kényszerült távozni. A közelmúltban Lázár János miniszter tanácsadója lett. A Mazsihisz részéről heves bírálatok érték, árulónak nevezték. Zoltai lapunknak kijelentette: „Annak, aki azt képzeli rólam, hogy én a magyarországi zsidóság ellenében és nem annak érdekében fogok dolgozni, egész komolyan mondom, nagy bajok vannak az agyával.”

Az eset a Fideszt és holdudvarát is megosztotta. L. Simon László meghökkent, Gulyás Gergely és Schmidt Mária szinte már tiltakozott. Szabó György, a Mazsök fideszes kötődésű elnöke viszont Zoltai védelmére kelt. Lázár a Hír TV-nek elmondta, hogy Zoltai tanácsadóként ötszázezer és másfél millió forint közötti fizetést kap a Miniszterelnökségtől. Pontos összeget nem említett.

Feladata szerint Zoltai a zsidó szervezetek és a kormány közötti viszony rendezését szolgálja tanácsaival. „A Miniszterelnökségen dolgozó tanácsadónak általában egy évre szól a megbízatása, ebben az esetben szeretném decemberre lezárni ennek a programnak a konszolidálását” – idézte Lázár szavait a Magyar Nemzet.

Bár a Mazsihisz és a BZSH ügyvezetőségéről Zoltai Gusztáv lemondott, a Dohány utcai templomkörzetben megtartotta az elnöki posztot. Miután kiderült, hogy kormányzati tanácsadói megbízást vállalt, a körzet elöljárósága – mint hírül adtuk – visszahívta tisztségéből. Csakhogy Tordai Péter, a BZSH elnöke minderről eddig csupán egy címzés és aláírás nélküli feljegyzést kapott. (A szöveg szerint az elöljáróság nem választott új vezetőt, az elnöki posztot egyelőre az alelnök tölti be.)

A feljegyzés sem formai, sem tartalmi szempontból nem minősül hivatalos dokumentumnak. Amíg ez nem érkezik meg, „nekem Zoltai Gusztávot a Dohány utcai körzet elnökének kell tekintenem” – mondta Tordai. Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai körzet rabbija nem kívánt nyilatkozni, ahogyan a hétvégén külföldön tartózkodó Zoltai Gusztáv sem, akinek SMS-t írtunk. „Még mindig külföldön vagyok, a sok rágalomra jogi úton fogok reagálni” – írta vissza.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]