Zempléni csodarabbik

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A sátoraljaújhelyi „Emlékezés Napja” keretében mutatják be október 28-án a Tom Lantos Intézet támogatásával készült új kiadványt, amely a környék csodarabbijainak és a hozzájuk a mai napig kötődő zarándoklatoknak állít emléket.

Fotó: Illyés Bence

A kiadvány szerzője, Illyés Bence évek óta kutatja és járja kamerájával a magyarországi zsidó zarándoklatokat, ahová több ezres számban érkeznek haszid zsidók szerte a világból, elsősorban Amerikából és Izraelből. A haszid zarándokok látogatásának célja, hogy felkeressék azoknak a csodarabbiknak (héberül: cádikoknak) a sírját, akik olyan egykor jelentős zsidó közösséggel bíró településeken éltek és nyugodnak, mint Olaszliszka, Bodrogkeresztúr, vagy Sátoraljaújhely. Ebbe az idáig kevéssé ismert és a legtöbbek számára rejtett világba igyekszik bevezetni az olvasót a most megjelenő Zempléni csodarabbik kiadvány, amely több mint 40 oldalon nyújt betekintést a haszidizmus kialakulásába és szokásaiba, a zarándoklatok eseményeibe és az említett településeken nyugvó csodarabbik életébe.

A kulturális örökségünk és a vallási turizmus szempontjából is jelentősnek számító magyar csodarabbik világának széleskörű bemutatása jelenleg még némileg hiányos, ezt az űrt kívánja részben betölteni a hazai és külföldi szakirodalomra, korabeli sajtó forrásokra és a zarándoklatokon szerzett személyes élményekre egyaránt támaszkodó és azokat felhasználó Zempléni csodarabbik. A több mint egy tucat hazai zsidó zarándokhelyből a három talán legjelentősebbet bemutató kiadvány további érdekessége, hogy a szerző által az elmúlt években készített életképeket is láthatjuk benne, a Csodák vándorai kiállítás anyagából válogatva.

Bemutató: 2021.10.28, Sátoraljaújhely, Zemplén Európa Ház

Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles! (x)

[popup][/popup]