Zelenszkij katonai segítséget kért Izraeltől, Bennet diplomatikusan elutasította

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael egyidejű baráti kapcsolatai Moszkvával és Kijevvel, nehéz diplomáciai döntésekre készteti a jeruzsálemi politikai vezetést az Ukrajna orosz inváziója miatt kitört háború során. Az izraeli közszolgálati hírcsatorna vasárnap esti riportja szerint Naftali Bennett miniszterelnök diplomatikusan elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését az izraeli katonai segítséget illetően.

Naftali Bennett miniszterelnök (Fotó: YouTube-képernyő fotó)

A izraeli médiában ugyanakkor arról számoltak be, hogy a Biztonsági Tanácsban Oroszországot támogató pénteki izraeli ellenszavazat után, Jeruzsálem hajlik arra, hogy támogassa az ENSZ Közgyűlésének a héten esedékes határozatát, amely elítéli Oroszországot Ukrajna megszállása miatt – írja az ujkelet.live.

Zelenszkij „katonai eszközökkel és fegyverekkel kapcsolatos támogatást” kért a Bennettel folytatott pénteki telefonbeszélgetés során, áll a forrás nélküli közszolgálati riportban, ugyanakkor az ukrán elnök állítólag nem nevezett meg konkrét fegyverekre vagy felszerelésekre vonatkozó részleteket, hanem inkább általános katonai segítségért folyamodott Bennetthez. Jeruzsálem azonban udvariasan kitért a válasz elől, ilymódon a téma a beszélgetés során nem került megvitatásra.

Izrael érzékeny stratégiai kapcsolatai Oroszországgal lehetővé teszik mindazokat a szíriai légicsapásokat, amelyeket Iránhoz köthető célpontok ellen immár évek óta hajt végre, ugyanakkor Ukrajnában és Oroszországban is jelentős zsidó közösségek élnek, amelyeket Izraelnek figyelembe kell vennie. Izrael baráti kapcsolatai érdekében Oroszországgal és annak ellenére, hogy a kijevi kormány zsidó elnöke, Zelenszkij kérte, a héber médiában megjelent múltheti riport szerint Izrael tavaly megakadályozta az Egyesült Államokat abban, hogy Ukrajnának értékesíthesse a Vaskupola védelmi rendszert.

Két tűz között, Izrael kapcsolatai mindkét harcoló féllel ugyanakkor lehetőségeket is kínálnak. A pénteki telefonhívás során Zelenszkij azzal a kéréssel is fordult Bennetthez, hogy közvetítsen a tűzszüneti tárgyalásokon Oroszországgal. Az ügyben érintett izraeli és ukrán források arról számoltak be, hogy Zelenszkij azt javasolta Naftali Bennett miniszterelnöknek, hogy Jeruzsálemben legyenek a tárgyalások.

Izrael az elmúlt években többször próbált közvetíteni az Oroszország és Ukrajna között. Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök és Bennett jelenlegi miniszterelnök is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a releváns felekkel, és felajánlották segítségüket a feszültségek csökkentésére.

A javaslatot Bennett felvetette Vladimir Putyin elnöknek a kettejük között történt vasárnapi telefonbeszélgetés során. A hívás után az Interfax hírügynökség megerősítette, hogy Izrael felajánlotta közvetítését a tárgyalásokon. A Kremlin szerint Putyin azt mondta Bennettnek, hogy a tárgyalásokat Ukrajnával Fehéroroszországban akarja tartani, azt állítva, hogy Kijev nem akar élni a lehetőséggel, és ekkor ajánlotta fel Bennett a közvetítői szerepet.

A Putyinnal folytatott beszélgetés után, Bennett vasárnap bejelentette, hogy Izrael 100 tonna humanitárius segélyt szállít az ukrán állampolgároknak.

A Putyinnal folytatott beszélgetés után, Bennett vasárnap bejelentette, hogy Izrael 100 tonna humanitárius segélyt szállít az ukrán állampolgároknak.

A következő két napban 100 tonna izraeli humanitárius felszerelést szállító repülőgép érkezik Ukrajnába” – közölte Bennett a heti kormányülés elején. ,,Többek között víztisztító rendszereket, orvosi felszereléseket és gyógyszereket, sátrakat, takarókat, hálózsákokat és egyéb felszereléseket küldenek, amelyek segíthetik a hideg időben az otthonukon kívül rekedt polgárokat.”

Bennett ezúttal sem volt hajlandó elítélni vagy akár név szerint említeni Oroszországot, ehelyett azt mondta, ,,Izrael összes polgára nevében szeretném kifejezni reményemet, hogy ez a konfliktus rendeződik, mielőtt a háború még nagyobb volomenűvé válna, és olyan humanitárius következményei lennének, melyek messze meghaladnák azt, amit el tudunk képzelni.”

„Imádkozunk Ukrajna polgárainak jólétéért, és reméljük, hogy további vérontásra nem kerül sor”.

A Putyinnal való beszélgetést – ami egyébként az első volt az ukrajnai orosz invázió elindítása óta, állítólag Bennett kezdeményezte és a beszélgetés előtt és után is tájékoztatta az Egyesült Államokat illetve Ukrajnát a fejleményekről.

Eközben a Ynet híroldal arról számolt be, hogy miután Jeruzsálem megtagadta a Biztonsági Tanács pénteki szavazásának támogatását, Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap este azt mondta a kabinet tagjainak, hogy Izrael támogatni fogja az ENSZ Közgyűlés a héten esedékes következő határozatát, miszerint elítéli Oroszországot Ukrajna megszállása miatt.

A héber médiának nyilatkozó izraeli tisztviselő azt mondta, hogy a Biztonsági Tanács határozatával ellentétes pénteki izraeli szavazás részben annak a meggyőződésének köszönhető, hogy Oroszország mindenképpen megvétózta az intézkedést. Ezzel szemben a Közgyűlés határozatát szinte biztos, hogy a 193 tagú testület minden tagja elfogadja majd, és mivel az egyes országoknak nincs hatalmuk arra, hogy önállóan megdöntsék az ilyen intézkedéseket, Izrael úgy érzi, nehezebb lenne megindokolnia, hogy egyedüli országként miért nem támogatja a határozatot – állítja a médiának nyilatkozó illetékes. Noha a Közgyűlés határozatai nem kötelező erejűek, politikai súlyuk van, és az Egyesült Államok arra a 100 országra kíván építeni, amelyek megszavazták Oroszország elítélését a Krím félsziget 2014-es annektálása miatt.

A miniszterelnök kijelentette, nem számít arra, hogy Oroszország Izraellel szemben hozna döntést, amíg Jeruzsálem továbbra is kellő mértékben távoltartja magát a orosz – ukrán háborúval kapcsolatos véleménynyilvánítástól és arra szólította fel a minisztereket, hogy ne beszéljenek nyilvánosan az ukrán invázióról, illetve kerüljek a diplomáciai vitát Moszkvával.

A Külügyminisztérium nem reagált a Ynet riportjára, ugyanakkor az Axios hírportálnak nyilatkozó ügyben jártas forrás megerősítette, hogy az Egyesült Államok csalódottságát fejezte ki, miután Jeruzsálem megtagadta a Biztonsági Tanács pénteki szavazásának támogatását.

Teljes cikk

[popup][/popup]