Zavargások törtek ki a Területeken egy telepes meggyilkolása nyomán

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Palesztin támadó késsel megölt egy zsidó telepest kedd reggel Ciszjordániában – közölte az izraeli rendőrség és a mentőszolgálat.

Borowski

A meggyilkolt Evyyatar Borowski

Az eset Náblusztól délre történt egy buszmegállóban. A támadó többször megszúrta a mellkasán a buszra várakozó, 32 éves, ötgyermekes Evyatar Borovskyt, majd elvette a fegyverét és tüzet nyitott a közelben állomásozó határőrökre. A merénylő, egy környékbeli palesztin falu lakója a tűzharcban megsebesült, s egy izraeli kórházba szállították – közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő.

Barak Raz kapitány, katonai szóvivő szerint az utóbbi időben egyre többször hajtanak végre “terrorakciókat kődobálással és Molotov-koktélokkal Ciszjordániában”, de a keddihez hasonló halálos támadások száma csökken.

Gerson Mesika, a telepesek helyi tanácsának vezetője az izraeli kormány politikáját tette felelőssé a merényletért. „Ez a szörnyű gyilkosság közvetlen következménye a kődobálásos terrorral kapcsolatos tehetetlenségnek, az ellenőrző pontok megnyitásának, és a terrorakciók ’rendbontásként’ való kezelésének” – mondta a telepesek vezetője. „A kormánynak változtatnia kell és terrorként kell kezelnie a terrort” – tette hozzá.

A Jediót Ahronót című napilap internetes portálja, az ynet szerint a huszonéves támadó a Fatah palesztin szervezethez tartozik. Három évig egy izraeli börtönben raboskodott kődobálásért, ahonnan fél éve szabadult. Testvére a Palesztin Hatóság foglya, mert állítólag együttműködött az izraeli hatóságokkal.

A mostani támadás helyszínén egyébként különösen gyakoriak a merényletek: januárban egy izraeli tizenévest, 2010 februárjában pedig egy katonát késelt meg ezen a helyen egy-egy ugyancsak palesztin támadó.

 

Válaszul zavargások törtek ki Ciszjordániában.

Telepesek tucatjai bosszúból palesztin ültetvényeket gyújtottak fel, kövekkel dobálták a palesztinok járműveit, Rámalláh mellett betörték az ablakait egy iskolás lányokat szállító iskolabusznak, megsebesítettek két utast és a sofőrt – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli lap internetes portálja, a ynet.

tagmehir

Tag mehir – árcédula. A telepesek ezzel a jelszóval üzenik, hogy visszavágnak minden támadásért.

A telepesek behatoltak egy Urif nevű palesztin faluba, ahol épületeket gyújtottak fel, és megsebesítettek legalább egy helyi lakost, Madama falu mellett is ültetvényeket gyújtottak fel.

Az izraeli biztonsági erők további zavargásokra számítanak. Teljes készültséget rendeltek el a rendőrségnél, és megerősítették a helyi erőket a további erőszak megakadályozása érdekében.

Hét telepest őrizetbe vettek a zavargásokban való részvétel miatt.

 

[popup][/popup]