Zavargások az Al Akszánál: telefonon egyeztetett Izrael és az Emírségek külügyminisztere

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél kirobbant összecsapásokról is egyeztetett telefonon az izraeli és az egyesült arab emírségekbeli  külügyminiszter – adta hírül csütörtökön a Middle East Monitor londoni székhelyű hírportál az izraeli tárcavezető Twitter-üzenetére hivatkozva.

A két külügyminiszter 2021-ben Dubaiban (Forrás: Government Press Office)

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter hivatala azt közölte, hogy Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan megértését fejezte ki azon nehézségekkel szemben, amelyekkel Izrael szembenéz, s a feszültség csökkentésére tett lépések során.

A két ország emellett tovább dolgozik kapcsolataik elmélyítésén, illetve a békén Izrael és a Közel-Kelet arab népei között – fogalmazott Lapid.

Kedden Abu-Dzabi bekérette az izraeli nagykövetet az izraeli biztonsági erők és a palesztinok között az Al-Aksza mecsetnél kitört zavargások miatt, s az arab ország kormánya felszólította az izraeli vezetést, biztosítsa a mecsetnél imádkozó muszlimok védelmét.

A palesztinok haragját az váltotta ki, hogy az interneten hírek terjedtek el arról: maroknyi zsidónak szándékában áll felmenni a Templom-hegyre – ahol a Kr. után 70-ben lerombolt zsidó szentély helyén a muszlimok harmadik legfontosabb szent helye, az Al-Aksza mecset áll –, és ott hagyományos pészachi áldozatot mutatna be.

Az izraeli rendőrség csütörtök reggel azt jelentette, hogy az Al-Aksza mecsetnél ismét összecsaptak a palesztinok és az izraeli rendfenntartó erők. A kora reggeli ima után ugyanis több tucatnyi palesztin köveket dobált és petárdákat lőtt a rendőrökre, s a jelentések szerint a zavargók a mecsetekben barikádozták el magukat.

Az Al-Aksza mecset melletti zavargásokról szerdán este Naftali Bennett izraeli kormányfő is nyilatkozott. Az amerikai CNN hírtelevízióban – utalva arra, hogy a Templom-hegyen izraeli katonák vannak, akik beléptek az Al-Aksza mecsetbe is, a kormányfő kifejtette: “amikor erőszakkal nézünk szembe, keményen kell fellépni”.

MTI

[popup][/popup]