Zavargások a gázai határnál az „al-Aksza mecset felgyújtásának évfordulóján” – egy izraeli határrendész súlyosan megsebesült

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin frakciók szerdán úgy döntöttek, hogy szombaton tömegtüntetést tartanak az ,,al-Aksza mecset felgyújtásának napja” alkalmából.

A Gázai övezet határán szombaton tartott Hamász-felvonuláson, melyen több százan vettek részt, zavargások törtek ki, amikor palesztinok a kődobálás mellett megpróbáltak átmászni a kerítésen. Erről tudósít az ujkelet.live.

Mintegy 100 palesztin kezdett előrenyomulni az övezet északi részén található Karni átkelőhelynél, amire az Izraeli Védelmi Erők könnygázzal és gumilövedékekkel válaszolt, közölte a 13-as csatorna.

A palesztinok továbbá azt állították, hogy a lázadók megpróbálták megszerezni a kerítésnél lévő egyik izraeli katona fegyverét.

Az izraeli határrendészet este közölte, hogy az elit Misztaaravim egységük egyik tagja súlyosan megsérült és állapota válságos, miután egy palesztin tüzet nyitott rá a határ menti zavargások során. A sérültet helikopterrel a beersevai Szoroka Orvosi Központba szállították. Az incidenst vizsgálják, a sérült harcos családját értesítették a történtekről.

Bár hivatalos megerősítés még nem érkezett, egyes médiajelentések szerint a fenti videó a szóba forgó incidenst örökítette meg.

Az eset súlyossága miatt Izrael nagy valószínűséggel éjszaka megtorlócsapásokat fog végrehajtani a Gázai övezetben.

Korábbi hírek szerint a Hamász a tüntetés előtt ,,visszatartó erőket” helyezett ki a gázai határra, míg az izraeli hadsereg mesterlövészeket a másik oldalon a határ mentén.

A Hamász terrorszervezet vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint a zavargásokon legalább 41 palesztin megsérült, közülük kettő állapota súlyos. A súlyos állapotban lévők egyike 13 éves és fejsérüléssel kezelik.

Teljes cikk

[popup][/popup]