Yerusha: Több száz gyűjtemény zsidósággal kapcsolatos archívumait egyesíti

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Európai, amerikai és izraeli tudományos intézmények, zsidó múzeumok és könyvtárak, állami levéltárak, felsőoktatási tanszékek és egyéb kutatóközpontok összefogásával megszületett a Yerusha („Örökség”) elnevezésű új online adatbázis. 

A Dohány utcai zsinagóga bal szárnya, ahol a zsidó levéltár és múzeum található

A Yerusha szó héberül örökséget jelent, és az új online platform (amelyet ide kattintva érhetnek el) azért kapta éppen ezt a nevet, mert több száz levéltár, könyvtár és múzeum zsidósággal kapcsolatos archívumait egyesíti.

A honlap európai, amerikai és izraeli tudományos és örökségvédelmi intézmények együttműködésével jött létre: zsidó múzeumok és könyvtárak, állami levéltárak, felsőoktatási tanszékek és kutatóközpontok fogtak össze annak érdekében, hogy egy közös honlapon biztosítsanak hozzáférést az európai zsidó levéltári örökség több évszázados kincseihez

Az új online platform a Hanadiv Europe Rothschild Alapítvány kezdeményezésére jött létre. Az oldalon 27 ország 690 intézményéből több mint 12 500 gyűjteményhez férhetnek hozzá a kutatók.

A projekt vezető kutatói között van a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár részéről Csősz László, Toronyi Zsuzsanna és Vági Zoltán. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]