Yale egyetem: Gandhi békedíj a fegyveres ellenállás népszerűsítőjének

Írta: zsido.com/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Yale egyetem elhatárolta magát attól a campusán működő diákszervezettől, amely Gandhi békedíjjal tüntette ki az Izrael-ellenes bojkott-mozgalom alapítóját, Omar Bargouthit.

A Promoting Enduring Peace (PEP) nevű, Yale egyetemen működő diákszervezet a „palesztinok jogainak védelméért” tüntette ki Bargouthit, aki két mozgalmat is gründolt: az egyik a Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), amely az Izraellel való gazdasági kapcsolatokat akarja bojkott alá venni, a másik pedig a Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI), amely Izrael tudományos-kulturális életét akarja elszigetelni.

Omar Barghouti támogatói szerint mozgalma a békét szolgálja, miközben a férfi azt hangoztatja, hogy a palesztinoknak joguk van a „fegyveres ellenálláshoz”.

Barghouti tagadja a zsidó állam létezéshez való jogát, ahogy azt is, hogy Izrael területén a zsidóság ősi népként élt egykor. Mi több, az aktivista szerint a zsidóság nem egy nép, és az ENSZ által elismert jog az önrendelkezéshez kizárólag a „gyarmatosított” nemzetekre vonatkozik.

A BDS alapítója gyakran fogalmaz meg vádakat az izraeli hadsereggel szemben is. Állítása szerint a katonák „sportból” lövöldöznek a palesztin gyerekekre, akiket „egerekként becserkésznek és lelövik őket minden ok nélkül” – mindezt azért, mert „unatkoznak”.

Barghouti szerint továbbá Izrael ma „iskolai népirtást” végez, és szándékosan tönkre teszi a palesztinok oktatási rendszerét – ezért is tartja fontosnak az Izrael-elleni bojkottot. Arról viszont kevesebbszer tesz említést a katari születésű aktivista, hogy maga is a Tel-Avivi Egyetemen szerzett PhD fokozatot.

A kitüntetésre méltónak talált férfi szerint a náci Németország kormányának voltak zsidó tagjai, valamint a modern izraeli állam ellopja a palesztinok vizét – noha Izrael napjainkban 30 százalékkal több vizet juttat el a palesztinok számára annál, amit az Oslói Szerződésben rögzítettek.

 

[popup][/popup]