XIX. Izraeli Filmhét Magyarországon

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

XIX. Izraeli Filmhét Magyarországon 2015. december 3. és 9. között a Puskin Moziban.

Izraeli Filmhét 2015A korábbi évekhez hasonlóan közönség és szakmai sikereket aratott izraeli filmek kerülnek vetítésre a XIX. Izraeli Filmhéten december 3-9. között. Az idei év témája – a sokszínűség – a filmek gondos kiválasztását igényelte, amelyek bepillantást engednek az izraeli lakosság életébe. A kultúra, a nemi identitás, a vallás és az etnikum, csak néhány azon számtalan sajátosság közül, amelyek az izraeli nemzet felfogásában és hiedelmeiben nagy szerepet játszanak.

A műsor tizenhat dokumentum- és játékfilmet tartalmaz.

A rendezvény Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet együttműködésében valósul meg.

A filmhét egyik legnagyobb sikerének ígérkezik „Dancing Arabs”, mely azt mutatja be, hogy a Közel-Keleten élni identitás kérdése. Hosszú története van e régiónak, amely összefonódott a birtoklásáért folyó küzdelemmel, spirituális és vallási kötelékekkel, félelemmel, terrorral, valamint a kegyelem, a remény és a megosztó gyűlölet pillanataival.

Csakis New Yorkban című filmben a harmincas éveiben járó Arafat Sulliman megpróbálja rendbe hozni lecsúszott életét, és véget vetni pornóújság-függőségének, miközben szülei – akarata ellenére – palesztin lányokkal próbálják összeboronálni. Kicsapongásai egyikének végén a szülők toleranciáját feszegetve haza­visz egy új lányt, aki izraeli.

Közkívánatra ismét műsorra kerül a nagysikerű dokumentumfilm, A zöld herceg – A Hamasz fia. A valós tényeken alapuló thriller Moszab Hasszán Juszefről, a Hamasz egyik vezetőjének fiáról szól, aki az izraeli hírszerzést különösen fontos információkkal látta el. A „Zöld Herceg“ kódnevű férfit sikerült beszervezni és egy évtizeden át saját népe ellen kémkedett. Terror, árulás, pokolian nehéz döntések és egy politikai szembenálláson is átívelő barátság története ez a film.

Izraeli Filmhét 2015 program

A széleskörű filmválasztás bemutatja az ortodoxok és a világiak, az arabok és zsidók közötti kapcsolatokat, valamint a nemek közötti egyenlőséget. Bepillantást nyújt továbbá a bevándorlók és a politika világába is.

A filmek többsége eredeti héber nyelven, magyar felirattal kerül vetítésre. Jegyek a Puskin Moziban kaphatóak.

[popup][/popup]