Wass Albert Radnótival egyesül – Perverz nemzeti együttműködés az Új Színházban

Írta: narancs.hu / Erdélyi Riport / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A napokban volt a bemutatója az Új Színházban az Üldözöttek című zenés irodalmi estnek. Valószínűleg Szálasi naplójának musical-változata sem lehet ennél betegebb vállalkozás.

wass-albert-ajandektargy-1“Pomázi Zoltán a Bojtorján együttes énekes–gitáros–zeneszerzője tavaly készítette el a mártírhalált halt költő legszebb megzenésített verseiből álló albumát, amelyet megkülönböztetett figyelem kísért – és kísér máig is – határainkon innen és túl. A magyar történelem zivataros és dicsőséges eseményeinek történetét – históriáját – feldolgozó Historica zenekar, élén Ézsiás Péterrel, évről–évre megemlékezik az ugyancsak hányatott sorsú erdélyi író–költő születésének jubileumáról, amelynek, immár hagyományosan, az Új Színház ad teret, illetve pódiumot.
Adódik a kérdés: vajon milyen közös vonások, találkozási pontok lelhetők fel a két kiemelkedő tehetségű és talán legnagyobb hatású irodalmár művészetében?” – írják az Új Színház honlapján, legújabb produkciójuk beharangozójában, és mindjárt meg is válaszolják: “Mindkét alkotóművész származása okán szenvedte el a megaláztatást, kirekesztést, majd lelte a mártírhalált, illetve menekült öngyilkosságba.  Amíg Radnótit vallási–etnikai alapon sújtották a vészkorszak kíméletlen törvényei és az embertelen végrehajtó hatalom kegyetlenkedései, addig Wass a második világháborút követő kommunista önkény megbélyegzett áldozatává lett” – idézi a Narancs.hu, leszögezve: rangon aluli lenne elmagyarázni – úgysem értenék –, hogy mitől olyan végtelenül aljas, mocskos és visszataszító ez a logika.

De talán az Erdélyi Riport glosszája: Amikor Wass Radnóti után nyúl fejezi ki legtömörebben az ízléstelen, holokausztrelativizáló produkció mivoltát:

“Üldözöttek címmel mutatja be az Új Színház Radnóti Miklós és Wass Albert megzenésített költeményeiből álló irodalmi estjét. Nagyon rövid este lesz, elmeséljük az egész tartalmát.

Wass üldözi Radnótit. És sikerül neki. Már megint.”

[popup][/popup]