Washington: Ismét felvetetődött az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetése 

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A legnagyobb amerikai Izrael-barát lobbi, az AIPAC éves konferenciáján elmondott beszédében Mike Pence alelnök ismét szóba hozta, hogy Donald Trump elnök fontolgatja az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezését. 

Az AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) nevű, befolyásos Izrael-barát lobbi szokásos évi konferenciája vasárnap kezdődött meg a Washington belvárosában lévő Kongresszusi Központban.

“Miután évtizedekig csak beszéltek róla, az Egyesült Államok elnöke most komolyan fontolóra vette az amerikai nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe” – fogalmazott Pence.

Jeruzsálemet Izrael egy és oszthatatlan fővárosának tartja, de saját fővárosuknak tekintik a palesztinok is.

Az AIPAC konferenciáján az amerikai politikai és közélet szinte valamennyi fontos és befolyásos szereplője részt vesz. Tavaly, az akkor még elnökjelöltségre pályázó Donald Trump is beszédet mondott, az idén azonban nem vesz részt a konferencián. A vasárnapi megnyitón beszédet mondók között volt Tony Blair volt brit kormányfő és Paul Kagamé, Ruanda elnöke is. A szervezők közlése szerint hétfőn és kedden beszédet mond még – mások mellett – Paul Ryan házelnök, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Kevin McCarthy, a képviselőház republikánusainak frakcióvezetője és felszólal Chuck Schumer, a demokraták szenátusi és Nancy Pelosi, a képviselőházi vezetője, továbbá Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő videóüzenetben köszönti a résztvevőket, több izraeli politikus pedig személyesen is jelen van a tanácskozáson.

Az előre kiadott program szerint a politikusok mellett az amerikai és az izraeli politikai és közélet szereplői szintén hallatják majd hangjukat a konferencián, amelyre egyébként mintegy 15 ezer vendéget várnak a szervezők. Értékelésük szerint ez a “legnagyobb és legfontosabb” rendezvénye Izrael támogatóinak.

A konferencia nyitónapján a washingtoni Kongresszusi Központot több száz tüntető vette körül a „palesztin területek izraeli megszállásának” végét követelve.

Címkék:AIPAC

[popup][/popup]