Washington hamarosan leállítja a palesztinokat finanszírozó ENSZ-szervezet támogatását?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy csütörtök este megjelent riport szerint Washington végleges döntést hozott az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének nyújtott valamennyi támogatás felfüggesztéséről, melyet a következő hetekben fog bejelenteni.

A Washington Post hozzáteszi, hogy a határozat tartalmaz egy már korábban ismertetett tervet több millió palesztin menekültstátuszának megszüntetésére világszerte.

A korábbi béketárgyalások során a palesztinok mindig követelték – Ciszjordánia, Gáza, Kelet-Jeruzsálem és az óváros szuverenitása mellett – a “visszatérési jogot” Izraelbe a palesztin menekültek számára, akik elmenekültek vagy elhagyták az országot a zsidó állam megalakulásakor. A palesztinok ezt a jogot nem csak a még életben lévő több százezer menekültnek, hanem a leszármazottaik számára is követelik. Ez jelenleg 5 millió menekültet jelent. Soha egyetlen izraeli kormány sem fogadta el és fogja elfogadni ezt a követelést, mivel ezzel a zsidók kisebbségbe kerülnének az arabokkal szemben Izraelben. Izrael álláspontja az, hogy a palesztin menekültek és leszármazottaik a békefolyamat csúcspontján a palesztin állam állampolgáraivá válhatnak, ahogyan az ellenséges közel-keleti országokból elmenekült vagy távozásra kényszerített zsidók izraeli állampolgárokká váltak.

Képünk illusztráció

A Post úgy tűnik megerősíti a Foregn Policy keddi riportját, mely szerint az UNRWA-nak (az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten) folyósított összes támogatás leállítására vonatkozó döntés a közelmúltban született meg Donald Trump amerikai elnök vezető tanácsadója és veje, Jared Kushner és Mike Pompeo külügyminiszter között. Azóta a Trump-kormány tájékoztatta a “kulcsfontosságú regionális kormányokat” a terveiről.

Teljes cikk.

Címkék:UNRWA

[popup][/popup]