Wallenberg emléke és a Hóman-szobor

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Meghívó a Raoul Wallenberg Egyesület megemlékezésére

RaoulWallenberg forrásraoulwallenbergnet

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg 1944. július 9-én érkezett Budapestre. A svéd diplomata zsidók ezreit mentette meg a biztos haláltól 1945 januárjáig.

A Raoul Wallenberg Egyesület minden évben megemlékezik ezen a napon a svéd embermentőről. Idén különleges színt kap emlékezésünk. Elgondolkodunk azon, hogyan lehetséges, hogy míg nemrégen, a Wallenberg emlékév keretén belül az egész ország méltón megemlékezett Wallenbergről, a székesfehérvári önkormányzat júniusi döntése nyomán szobrot állítanak Hóman Bálintnak a városban. Hóman Bálint sokat tett a magyar közoktatásért, a történettudományért, de részt vett a zsidótörvények előkészítésében, sőt, kezdeményezte is azokat, és tagja maradt a nyilas parlamentnek is.

A megemlékezés helyszíne: Budapest, XIII. kerület, Szent István park, Wallenberg-szobor

Időpont: 2015. július 9. (csütörtök), 18.00 óra

Az emlékezésen beszédet mond Hárs Gábor, a Raoul Wallenberg Egyesület elnökségi tagja, Kuncze Gábor,a Bibó István Társaság elnöke, valamint Téri Sándor színművész felolvassa Ungváry Rudolf író erre az alkalomra alkotott írását.

****

Ugyanezen a napon este 8 és 10 óra között a magyar zsidóság deportálásának 71. évfordulóján csöndes gyertyás megemlékezés lesz a Szabadság tér és a Bank utca sarkán lévő parkban.

[popup][/popup]