Wallenberg-díjátadás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bogdán László, Cserdi község polgármestere, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, Kaczvinszky Barbara újságíró, dokumentumfilm-rendező, Majsai Tamás református lelkész, történész, Setét Jenő polgárjogi aktivista és Szigeti Jenő, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, egyháztörténész vehette át ma a 2020-as Raoul Wallenberg-díjat. A díjátadó ünnepséget a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházában tartották.

Fotó: nepszava.hu

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen 2010-ben alapította meg az embermentő svéd diplomatáról elnevezett díjat. Az elismerést olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik vagy amelyek tevékenységükkel humanista példát mutatnak, és segítik a diszkriminációt elszenvedő embertársainkat. A bíráló bizottság tagjai: Beer MiklósDerdák Tibor, Dénes KatalinKovács IstvánOrosz Ferenc ésSebes József(utóbbi a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke, a díjátadó rendezvény házigazdája).

Az ünnepségen Horváth József, a Mazsihisz alelnöke, az újbudai Bét Sálom zsinagóga elnöke a köszöntőjét azzal kezdte: egy általa elképzelt, ideális világban neki most nem kellene beszédet tartania, sőt, a Wallenberg Egyesületnek sem kellene léteznie, vagy ha létezne, akkor gyorsan csődbe menne, hiszen lenne úgy 8 millió díjazottja, de hát – tette hozzá – „nem egy általam elképzelt, ideális világban élünk”. Horváth József kiemelte: az egyesület előző és mostani díjazottjai valójában az ellen küzdenek, hogy egy-egy társadalmi csoportot, kisebbséget a többség dehumanizálhasson, s ez ellen semmi mással, csak humanizmusssal lehet harcolni.

  • Majsai Tamás református lelkész, történész, aki a zsidó-keresztény kapcsolatok és más zsidó tárgyú kérdések kutatása miatt kapott kitüntetést.
  • Kaczvinszky Barbara újságíró, dokumentumfilm-rendező, aki készített filmet az esélyegyenlőségről, az örökbefogadásról, különböző vallási felekezetekről, kisebbségekről.
  • Setét Jenő roma polgárjogi aktivista azért részesült az elismerésben, mert “mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”.
  • Bogdán László, a Baranya megyei Cserdi független polgármestere, cigány polgárjogi aktivista, aki az egyesület vezetője szerint a kisebbségi és többségi társadalom békés együttéléséért tett sokat.
  • Iványi Gábor lelkészt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökét, aki az indoklás szerint annak azt a humanista protestáns szellemiséget ápolja, amelyre Raoul Wallenberg példája is tanít.
  • Szigeti Jenő, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, egyháztörténész, egyetemi tanár az életét kísérő  kisebbségvédelemért kapott kitüntetést.

mazsihisz.hu/Index/nepszava.hu

Címkék:Raoul Wallenberg díj

[popup][/popup]