Wall Street Journal: a békemegállapodás az Obama-féle stratégia hibás voltát bizonyítja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között amerikai közvetítéssel létrejött békemegállapodás áttörés, s a korábbi amerikai stratégia hibás voltát bizonyítja – írta csütörtöki szerkesztőségi állásfoglalásában a The Wall Street Journal című amerikai lap.

A Trump közel-keleti áttörése címmel megjelent elemzés kiemelte, hogy “az ünneplésre méltó megállapodás leckével is szolgál az amerikai külpolitika számára”, s elsősorban azzal, hogy előnyökkel jár, ha az Egyesült Államok kitart hagyományos szövetségesei mellett a Közel-Keleten.

A lap utal rá, hogy az előző elnök, Barack Obama kormányzata “kerülte” Izraelt és a Perzsa-öböl menti államokat, és Irán normalizálásával foglalkozott. “Csakhogy Irán nem akarja, hogy normalizálják. Ez egy forradalmi rendszer, amely meg akarja bontani a nem síita államokat, ki akarja terjeszteni katonai befolyását Szíriától Libanonig és Jemenig, és el akarja pusztítani Izraelt” – állapította meg a lap. Kifejtette, hogy ezzel szemben Donald Trump jelenlegi elnök közel-keleti stratégiája Izrael erőteljes támogatásán és az öböl menti államok segítésén alapul, és határozottan fellép Irán ellen. Majd leszögezte: az elnök “liberális bírálói szerint ez katasztrófához vezet, de ez soha nem következett be, és csütörtökön egyenesen diplomáciai sikerhez vezetett”.

“Izraelt évtizedeken keresztül páriaként kezelték a Közel-Keleten, de ennek a korszaknak vége” – hangsúlyozta a The Wall Street Journal, hozzáfűzve, hogy az emírségek példáját Bahrein és Omán is követheti.

A palesztin-izraeli kérdést illetően – utalva arra, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő belegyezett Ciszjordánia bekebelezésének felfüggesztésébe – az elemzés arra mutatott rá, hogy Ciszjordánia bekebelezése “tárgyalási alap” volt, s ez a hatalmi egyensúly átrendeződését jelzi az ügyben, mégpedig Izrael javára. Az arab államok ugyanis korábban nagyobb engedményeket kértek volna Izrael elismeréséért cserében. “Ám az iráni fenyegetettség, valamint a palesztinok régóta tartó elutasító magatartása a palesztin-izraeli megbékélést kevésbé fontos témává változtatta” – jegyezte meg a szerkesztőségi állásfoglalás.

Az Iránnal kötött nukleáris megállapodás aláírói. A jobb szélen John Kerry amerikai külügyminiszter (fotó: Wikimedia)

A lap ugyanakkor feltette a kérdést: vajon egy esetleges Biden-kormányzat mit tenne: folytatná Trump megkezdett politikáját a térségben, vagy visszatérne Obama “modelljéhez”, és ismét takarékosan bánna Irán bírálatával, ostorozva Izraelt a vélt erkölcsi kudarcaiért? Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje ugyanis dicsérte a csütörtökön nyilvánosságra hozott békemegállapodást, de Ben Rhodes, az Obama-kormányzat külpolitikájának egyik kidolgozója elítélően szólt róla, mondván, hogy “teljesen kihagyták belőle a palesztinokat”.

A békemegállapodásról egyébként igen elismerően írt csütörtökön a The New York Times és a The Washington Post is. A Times “geostratégiai földrengésnek” minősítette, a Post pedig Donald Trump külpolitikai győzelmeként értékelte a megállapodást. (MTI)

 

[popup][/popup]