Volt szociáldemokrata politikus és gyászoló édesanya is indul az izraeli elnökválasztáson

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jichák (Buzsi) Hercog volt munkapárti politikus és Mirjám Perec, két katona-fiát elvesztett édesanya is indul az államfőválasztáson Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Jichak Herzog, a Szohnut elnöke

A volt szociáldemokrata politikus igen népszerű a törvényhozás, a kneszet különböző pártjainak politikusai körében, 27 jobb-, és baloldali parlamenti képviselő aláírását szerezte meg, noha a jelöltséghez csak 10 támogató aláírásra van szükség.

Jelöltségét bejelentő videoüzenetében Hercog nemzeti egységre szólított fel, az Izrael különböző részei közötti szakadékok áthidalására, a demokrácia megőrzésére, és a polgárok közötti egyenlőség biztosítására buzdított.

Hercog 2018 óta a Szohnut, az egész világ zsidó diaszpóráját összefogó ügynökség elnöke, de előtte 2013-tól a szociáldemokrata Munkapárt vezetője és kormányfőjelöltje, s a parlamenti ellenzék vezetője volt.

Édesapja, Hájim Hercog Izrael államfője volt 1983 és 1993 között, nagyapja, Jichák Halevi Hercog pedig Írország főrabbija, majd 1936-1959-ig Izrael askenázi főrabbijaként tevékenykedett.

Miriam Peretz (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

Mirjam Perec pedagógus, aki 2019-ben megkapta az Izrael-díjat életmű kategóriában, miután hat gyermekéből két katona fia esett el a hadseregben, egyikük Libanonban, másikuk a Gázai övezetben.

Perec a Jeruzsálem melletti, ciszjordániai Givat Zeév telepen él, ahol korábban iskolaigazgatóként dolgozott, majd az oktatási minisztérium egyik különleges programjában nevelte a fiatalokat és társadalmi aktivistává vált.

A főként szertartásokon és ünnepségeken reprezentatív feladatokat ellátó államfőt a kneszet százhúsz politikusa választja meg titkos szavazással, hétéves időtartamra június 2-án, mert Reuven Rivlin jelenlegi elnök megbízatása idén nyáron véget ér.

Michael Bar-Zohar munkapárti képviselő visszalépett az elnökjelöltségtől és Herzogot biztosította támogatásáról. A korábbi Likud képviselő Yehudah Glick szintén visszalépett.

Miki Zohar, a Likud Kneszet frakcióvezetője bejelentette, hogy a 29 Likud képviselő kezét nem kötik meg az elnökválasztáson. Szabadon dönthetnek, és a szavazás titkos. (MTI felhasználásával)

 

[popup][/popup]