Vitray Tamás: 64 év után találtam meg anyám sírját

Írta: borsonline.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

„Egy képet őriztem magamban róla: Eszterházy-kockás kosztümben kis hetyke kalapban áll az ablak mellett, én meg rajongva nézem.”

Így idézi föl a Borsnak Vitray Tamás édesanyja alakját, akinek nyughelyét Auschwitzban találta meg, nyolc-tíz évvel ezelőtt.

vitray-tamas

Fotó: Fejér Bálint

Egy élő legenda, akinek a neve hallatán sportközvetítések, korszakos műsorok, beszélgetések jutnak először az emberek eszébe, ráadásul Vitray Tamás sosem arról volt híres, hogy magánélete titkaival traktálja a televíziókat, magazinokat. Pedig, munkássága révén nagy pillanatok ezrének lehetett szem- és fültanúja. Olyanoknak, amelyről azóta csak feltehetőleg könyvekből értesültünk. Most mégis, egy tévé interjúban, életének egy tragikus fejezetéről beszélt megrendítő őszinteséggel: édesanyja az auschwitzi haláltáborban hunyt el.

„És kilencven nappal túlélte a tábor felszabadítását! Már akkor hosszú ideje az ottani kórházban volt, a nap minden percében készült haza, de elindulni már nem tudott. A tábor kapuin kívül egy tömegsírban, ötszáz hasonló sorsú közt, ott van ő is…- Joshi Barath-nak mondta mindezt el a “Joshi a legjobb barát” című műsorban, majd hozzátette: egy kicsit szerelmes voltam mindig az anyámba, talán mert nem vele éltem, hanem a nagyanyám nevelt.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]