Vita robbant ki a zsidó áldozatokra emlékezés közben

Írta: Pelle Szabolcs, heol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Különös megjegyzést tett a zsidótemetőben márciusban történt rongálás kapcsán az egyik helyi alpolgármester – állította hétfőn Gyöngyös polgármestere és fideszes alpolgármestere.

Résztvevők a gyöngyösi gettó 1944-es kiürítése napjának emlékére rendezett ökumenikus holokauszt-megemlékezésen a gyöngyösi zsidótemetőben 2015. június 7-én. MTI Fotó Komka Péter

Résztvevők a gyöngyösi gettó 1944-es kiürítése napjának emlékére rendezett ökumenikus holokauszt-megemlékezésen a gyöngyösi zsidótemetőben 2015. június 7-én. (MTI Fotó Komka Péter)

Vasárnap ökumenikus holokauszt-megemlékezést tartottak a gyöngyösi zsidó temetőben annak kapcsán, hogy ebben az esztendőben már 71 éve annak: Auschwitzba hurcoltak el csaknem 2000 zsidó embert a gyöngyösi gettóból. Az emlékező eseményen elmondott beszédében Hiesz György, a Mátraaljai város polgármestere a jelenlévők előtt azt mondta, hogy amikor a temetőt idén márciusban feldúlták és kifosztották az azóta a rendőrség által már elfogott gyanúsítottak, a városvezetők összeültek és megbeszélték a történteket.

Az egyik alpolgármester, akit Hiesz György nem akart megnevezni, állítása szerint úgy reagált, hogy ez nem több annál, mint amikor a város határában fekvő hegyen kirabolnak egy nyaralót, éppen ezért nem kell vele különösebben foglalkozni.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, aki gyöngyösi kötődésű, szintén jelen volt a most vasárnapi rendezvényen, mivel maga is annak egyik szervezője volt. A megemlékezés után a történtekről véleményt nyilvánított.

– Gyöngyösön egy komoly zsidó közösség volt, és egyfelől a történelmi emlékezetnek feltétlenül tartozunk annyival, hogy emlékezzünk rájuk, másfelől a saját becsületünknek, mi magyarok tartozunk annyival, hogy szembenézzünk azzal, valójában milyen bűnöket követtek el itt elődeink – fejtette ki Fodor Gábor, aki emellett azt is elmondta, hogy nagyon fontos lenne, ha kiderülne annak az alpolgármesternek a személye, aki úgy gondolkodik egy temető feldúlásáról, hogy az egyenrangú egy hétvégi ház feltörésével.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]