Visszafelé sült el a film, amely zsidómentőként mutatja be XII. Piuszt

Írta: Techet Péter, vs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfőn mutatták be a Vatikánban azt a filmet, amely szerint XII. Piusz pápa nyolcszázezer zsidót mentett meg a második világháború alatt. A film rendezője a Vatikán Schindlerének nevezte az egyházfőt, zsidó szervezetek viszont történelemhamisításról beszélnek, és a katolikus sajtó egy része szerint is „többet árt, mint használ” a film.

Pius-XII-Shades-of-Truth-965x543

XII. Pius a filmben.

Nem csak a szürke ötven árnyalata lesz látható nemsokára a mozikban: Az igazság árnyalatai címmel Liana Marbini XII. Piuszról készített filmet. Az alkotást hétfőn mutatták be a Vatikánban – bár hivatalosan nem egyházi filmről van szó, a bemutatás helye is bizonyítja, hogy közösséget vállalnak a művel.

A Rex felügyelőből ismert Gedeon Burkhardot is felvonultató film nem kevesebbet állít, mint hogy a mai napig vitatott XII. Piusz az egyik legnagyobb zsidómentő. Marbini szerint a pápa nyolcszázezer zsidó életét mentette meg, köztük kétszázezer magyarét. Saját pápai rezidenciáján, Castel Gandolfóban is rejtegetett a film szerint zsidókat, és Európa-szerte „a leghatékonyabb mentési hálózatot” építette ki. A filmben a pápa sárga csillagot visel, ekként vállalva szolidaritást az üldözött zsidósággal. Marbini a „a két vallás közti dialógust” akarta ezzel kifejezni, ami ellen szerinte legfeljebb „keresztény antiszemitáknak” vagy „zsidó keresztény-elleneseknek” lehet kifogásuk.

Több ismert olasz színész is szerepel a filmben, így például Maria Pia Ruspoli is feltűnik egy rövid időre: ő a hetvenes évek olasz erotikus vígjátékainak volt egyik ismert sztárja. Ma a pápasághoz évszázadok óta kötődő római arisztokrata férjének családja miatt ő is elkötelezett katolikus, és szerinte a bemutatott film tisztázhatja a máig tartó, tétlenségről, illetve együttműködésről szóló vádak alól a „Hitler pápája” gúnynéven is emlegetett, 1939 és 58 között regnáló XII. Piuszt. Két éve egyébként a Vatikán egy könyvben is próbálta tisztázni a szerepét.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]