Vilniusi emlékhelyet alakítanak ki az egykori Nagy Zsinagóga helyén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Vilnius város önkormányzata nyilatkozatban vette tudomásul, hogy a helyi zsidó közösség és a Goodwill Foundation célul tűzte ki egy központ kialakítását, amely az emlékezést, az oktatást és a zsidó közösségi életet fogja szolgálni; átadását 2026 közepére tervezik.

Az egykori Vilnai Nagy Zsinagóga

Az alapítvány felelős a litván kormány által folyósított, az ország zsidóságának vallási, kulturális, oktatási céljait szolgáló kárpótlási összegek szétosztásáért. Andrew Baker rabbi, az American Jewish Committee nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó igazgatója, az alapítvány társelnöke nyilatkozta: „Olyan helyre álmodjuk a jövőt, ami egykor a zsidó világ egyik központja volt.”

Ehhez Remigijus Šimašius vilniusi főpolgármester így csatlakozott: „Ismeretes, hogy a várost északi Jeruzsálemnek nevezték. A zsidó szellemre és tudományosságra ma az egykori gettó épületének kifakult föliratai, emléktáblák és emlékművek utalnak. Az új központot, amiben zsinagóga és kulturális centrum épül, igyekszünk vonzóvá tenni.”

A Nagy Zsinagógát az 1600-as évek elején emelték, reneszánsz–barokk stílusban. A Shulhoyf, nyüzsgő sikátorok fölé magasodott más közösségi épületek, további tucatnyi zsinagóga, mikvék, a zsidótanács épülete, kóser húsos bódék, a Sztrasun könyvtár és más intézmények társaságában.

A 2. világháború idején a nácik a Nagy Zsinagógát földúlták és kirabolták. A szovjetek lebontották; helyén óvoda épült.

Hoszú éveken keresztül vita folyt arról, mi legyen az egykori zsidó központ sorsa, míg most végre döntés született.

Jewish Heritage Europe nyomán Bassa László

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]