Vilniusi emlékhelyet alakítanak ki az egykori Nagy Zsinagóga helyén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Vilnius város önkormányzata nyilatkozatban vette tudomásul, hogy a helyi zsidó közösség és a Goodwill Foundation célul tűzte ki egy központ kialakítását, amely az emlékezést, az oktatást és a zsidó közösségi életet fogja szolgálni; átadását 2026 közepére tervezik.

Az egykori Vilnai Nagy Zsinagóga

Az alapítvány felelős a litván kormány által folyósított, az ország zsidóságának vallási, kulturális, oktatási céljait szolgáló kárpótlási összegek szétosztásáért. Andrew Baker rabbi, az American Jewish Committee nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó igazgatója, az alapítvány társelnöke nyilatkozta: „Olyan helyre álmodjuk a jövőt, ami egykor a zsidó világ egyik központja volt.”

Ehhez Remigijus Šimašius vilniusi főpolgármester így csatlakozott: „Ismeretes, hogy a várost északi Jeruzsálemnek nevezték. A zsidó szellemre és tudományosságra ma az egykori gettó épületének kifakult föliratai, emléktáblák és emlékművek utalnak. Az új központot, amiben zsinagóga és kulturális centrum épül, igyekszünk vonzóvá tenni.”

A Nagy Zsinagógát az 1600-as évek elején emelték, reneszánsz–barokk stílusban. A Shulhoyf, nyüzsgő sikátorok fölé magasodott más közösségi épületek, további tucatnyi zsinagóga, mikvék, a zsidótanács épülete, kóser húsos bódék, a Sztrasun könyvtár és más intézmények társaságában.

A 2. világháború idején a nácik a Nagy Zsinagógát földúlták és kirabolták. A szovjetek lebontották; helyén óvoda épült.

Hoszú éveken keresztül vita folyt arról, mi legyen az egykori zsidó központ sorsa, míg most végre döntés született.

Jewish Heritage Europe nyomán Bassa László

[popup][/popup]