Vidám második lett Le Pen

Írta: Pócs Balázs / nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Második helyre „szorult” a szélsőjobboldali Nemzeti Front a francia helyhatósági választások első fordulójában, ahol a legnagyobb jobbközép párt, a Sarkozy-féle UMP (Népi Mozgalom Uniója) kapta a legtöbb szavazatot. Bár a rasszista, antiszemita és EU-ellenes párt vezére, Marine Le Pen az első helyben reménykedett, így is jelentős sikert ért el, és továbbra is teljes gőzzel készül a 2017-es elnökválasztásra.

Le Pen fotó Gonzalo Fuentes  Reuters

Marine Le Pen (fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters, forrás: nol.hu)

– Az emberek a változásra szavaztak. Véget kell vetni a kétpártrendszernek, és megbízni a Nemzeti Frontban – hangsúlyozta Le Pen az első eredmények közzététele után.

Ezek szerint az UMP a voksok körülbelül 30, a Nemzeti Front (Front National, FN) 25-26, a kormányzó Szocialista Párt pedig 20 százalékát kapta. A pártalapító ­Jean-Marie Le Pen lánya úgy vélte, hogy az eredmény „a lehető legszebb válasz” a kormánytöbbség és a média közös támadásaira, amelyek a kampány alatt érték őt.

Még hátravan a választások második, március 29-i fordulója, de annyi máris látszik, hogy a francia politikai élet háromszereplőssé vált.

Egyértelmű kudarc az eredmény Francois Hollande köztársasági elnök Szocialista Pártjának, amely egyre népszerűtlenebbé válik. Hollande ugyanakkor bejelentette, hogy sem újfajta politikát, sem új kormányfőt nem akar.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]