Verő-Bán Lindát & Dr. Verő Tamás rabbit és a Néprajzi Múzeum Kő kövön kiállítását díjazta a zsidó közösség

Írta: web.balinthaz.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

„A közösség élő kölcsönös kapcsolatokból épül,
s az építő ennek élő és hatékony középpontja.”

(Martin Buber)

Kedves Barátaink!

A Hanukatalizátor Díjjal a Bálint Ház a közösség szolgálatát kívánja elismerni. Kimondott célunk, hogy minél többen, különösen a fiatalok, lássák: értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén aktívan, akár erőn felül tesz a környezetében élő társaiért, tevékenyen részt vesz a közösségformálásban – mondta el a díjról Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója.

Köszönjük mindazoknak, akik szavaztak a Hanukatalizátor díj jelöltjeire. Gratulálunk a nyerteseknek és mindenkinek további sok sikeres innovációt kívánunk!

Hanukatalizator díj 2015

A díjazottak: Verő Tamás rabbi és felesége Verő-Bán Linda, illetve a Néprajzi Múzeum Kő kövön kiállításának munkatársai

A december 14-i Mindenki Hanukája esten a Bálint Házban a díjat két kategóriában osztottuk ki:
  • Egyéni (katalizátorként működő, a zsidó közösségért tett egyéni teljesítmények)
A díj nyertese Dr. Verő Tamás rabbi és felesége Verő-Bán Linda. Linda és Tamás egyénileg is nagyon sokat tesznek a magyar zsidó közösségért. A Frankel zsinagógában együtt egy olyan közeget teremtettek meg, ahol kortól függetlenül az emberek szívesen térnek be hétről hétre. Viszont ezzel nem ér véget a „munkájuk”. Mert számos más szervezet vagy kezdeményezés nélkülük vagy egyáltalán nem, vagy nagyon más lenne, legyen szó mondjuk Szarvasi Ifjúsági Táborról vagy a Judafest Fesztiválról, Bálint házas programokról. Lelkükön viselik az emberek és a közösség sorsát és mindig valami újjal próbálnak előállni, jó példa erre a Super Rabbi kezdeményezésük. Vagy az, hogy támogatásukkal létrehozták a BBYO ifjúsági szervezetet Budapesten.
  • Innováció (innovatív egyéni vagy szervezeti közösségi kezdeményezések)
A díjat a Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban nyerte el. A Néprajzi Múzeum olyan kiállítást tárt a látogató elé, amely megkísérelte előhívni azt a képet, ami a Holokauszt előtti időszakból megismerhető a magyar vidéki zsidóságról. Mindezt úgy, hogy közben a megmaradó, újraéledő magyar zsidó kultúra elemeire is reflektál. Ez a kollekció – egy-egy tárgy kivételével – még soha nem szerepelt kiállításon.
A kiállítás utolsó terme a tantárgy és barkochba nevet kapta. Ezt az egyedülálló “tanteret” középiskolás diákok készítették, Hat középiskola diákja működött itt együtt, akik közösen megtervezték a koncepciót, majd együtt elrendezték a tárgyakat, elkészítették a dekorációt és kitalálták a múzeumpedagógiai programot is.
Az előzetes jelölések után a nyertesekről közönségszavazás döntött. Ide kattintva olvashat a jelöltekről.
[popup][/popup]