Velencei filmfesztivál – Film a Jichák Rabin-gyilkosságról

Írta: inforadio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jichák Rabin 1995-es meggyilkolásáról szóló filmjével nem vet véget az összeesküvés-elméleteknek, ám a korabeli dokumentumokra alapuló produkciója világosan bemutatja, hogy a néhai kormányfő és háború hős ellen jobboldali gyűlöletkampány folyt – mondta el Amos Gitai rendező a velencei filmfesztiválon.

rabin-the-last-day-venice

Kép a filmből

Rabint éles kritikák érték, amiért 1993-ban aláírta a palesztin-izraeli helyzet rendezéséről szóló oslói egyezményt. Rabin és Simon Peresz akkori külügyminiszter tudta, hogy célpontokká váltak – idézte fel Gitai hétfőn, akinek beszédes című Rabin: The Last Day (Rabin: Az utolsó nap) produkciója az Arany Oroszlán-díjért verseng Velencében.

A rendező vissza akart menni húsz évvel az időben, hogy bemutassa a politikust és a rendezésre irányuló erőfeszítéseit, amelyért újraválasztása első napjától küzdött.

“Nyilvánvalóan az életét kockáztatta, mert tudjuk, hogy mi lett a vége” – fűzte hozzá Gitai.

A rendező a több mint kétórás produkcióban az eredeti archív felvételeket keveri a játékfilmes elemekkel. A bejátszások között szerepel Benjamin Netanjahu, az akkori ellenzéki Likud Párt vezetőjének egy beszéde, amelyet egy “Halál az arabokra!” felirattal kiplakátozott balkonon állva mondott el. A gyűlés részvevői olyan táblákat tartanak a magasba, amelyeken Rabin hagyományos arab viseletben látható, mint Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Front néhai vezére, vagy a náci Gestapo tagjaként ábrázolják a miniszterelnököt.

Gitai filmje felidézi az ultranacionalisták titkos találkozóját is, akik kimondták rá a halált jelentő “din rodéf”-et, ami nagyjából az iszlám halálos fatvájának felel meg.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]