Végrehajtók a kapuban – milliárdokkal tartozik az EMIH

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Alább egy részlet olvasható a HVG-ben Iványi Blanka tollából megjelent cikkből az EMIH-közeli cégek tartozásairól.

A Baross utca 61. sz. alatti egykori MSZMP központ, amelyben színház és kulturális központ kialakítására az EMIH 1.8 milliárd forintot kapott (Fotó: építészfórum)

Zavaros végrehajtási ügyek vannak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség körül: majdnem elárverezték a Baross utcai ingatlan egy részét, amit pár éve a kormánytól kaptak ajándékba. De nem csak az azeri rezsimig érő offshore cég követelőzik, a NAV is végrehajtást kért az egyik cégük ellen. Az EMIH-nek több milliárdos nagyságrendű hitele van, cégeinek többsége rosszul teljesít, a kóser húsfeldolgozó például megnyitása óta 1,2 milliárdos veszteséget termelt.

Árverésre bocsátották az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik fővárosi, a VIII. kerületi Baross utca 61. alatt található ingatlanját, ám az árverést néhány napja lefújták. 2,7 millió eurót (körülbelül egymilliárd forintot) és annak járulékait akarta bevasalni a szervezeten a Lavamed Ltd.

A pénzt egyszer már 2021-ben is megpróbálták visszaszerezni – ekkor írta meg az Átlátszó, hogy a Lavamed egy Hongkongban bejegyzett cég, amelynek tulajdonjoga egy házaspárhoz, Váradi Lászlóhoz és Jekatyerina Szergejevna Váradihoz köthető. A Panama-papírok szerint 603 cég kapcsolódik hozzájuk, és a szálak az azeri rezsimig is elérnek.

Az egykori MSZMP-székházban található ingatlannak, amelyet 2016-ban kaptak ajándékba az Orbán-kormánytól, az árverésen mindössze 67,3 millió forint lett volna a kikiáltási ára.

Ha tényleg kalapács alá kerül, az azért is furcsa lett volna, mert a kulturális központnak szánt ingatlan beruházására korábban 1,8 milliárd forint kormányzati támogatást kapott.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint az EMIH 2020-ban két kölcsönt is kapott az állami MFB Banktól, amelyek fejében az 2,9 milliárd, illetve 3,2 milliárd forintos jelzálogjogot jegyzett be. Idén májusban pedig a Mészáros Lőrinc-féle MBH Banktól kértek kölcsönt, amelynek zálogfedezeteként az egyháznak a magyar költségvetésből 2038-ig évente folyósítandó örökjáradékot jelölték meg. Ez a pénz lesz tehát a biztosíték Mészáros bankjának, 20 millió eurós (7,6 milliárd forint) összeghatárig. Ezenfelül az EMIH különböző hitközségeit és cégeit csak a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 6,7 milliárd forint értékben terheli jelzálog.

  • A cégek többsége rosszul teljesít

Mindeközben a Köves Slomó vezette EMIH cégei változatos eredménnyel muzsikálnak. A Baross utca 61. alá bejegyzett Rabbiház Kft. ellen még decemberben kért végrehajtást a NAV. Ez a cég kezelné a tokaj-hegyaljai Mádon azt a panziót, amelynek felépítésére 2018-ban 165 millió forintot kaptak a Kisfaludy-programból, ám egyelőre csak a telken álló romos házat bontották el. A fogadót a vallási turizmus keretében üzemeltetnék a 460 millió forintos uniós támogatásból felújított, már működő mádi panziójuk mellett.

Bajban van az EMIH csengelei vágóhídja, a Quality Poultry Kft. is. Az elmúlt három évben hat alkalommal kértek ellene végrehajtást, a legutóbbit június 21-én. Üzemeltetője a madárinfluenza-járványok okozta veszteségre hivatkozva június közepén erősítette meg, hogy tavaly teljesen leálltak. A kóser húsfeldolgozót 2017-ben nyitotta az EMIH 1,75 milliárdos Eximbank-hitellel és 400 millió forint vissza nem térítendő támogatással. A cég a nyitás óta összesen 1,2 milliárd forint veszteséget termelt, és ebben a 2022-es adatok nincsenek is benne (lapzártánkig a Quality Poultry még mindig nem tette közzé tavalyi beszámolóját).

Hogy mire röpködnek el a kölcsönmilliárdok, és hogyan sikerül végül mégis kifizetni vagy megenyhíteni a hitelezőket, az rejtély. Mindenesetre az állam ez idáig biztos támasza volt Köves Slomó egyházának: 2022-ben csak a Bethlen Gábor Alapkezelő félmilliárd forintot adott nekik különböző projektekre, egyetemük pedig – ahol Deutsch Tamás a stadionüzemeltetésről taníthat – 2027-ig összesen nyolcmilliárd forintot kap.

Lassan tízmilliárd forintot ölt már a kormány a mai napig meg nem nyitott holokauszt-emlékközpontba is – amelytől már az EMIH is szabadulna –, és évi félmilliárdos összeggel támogatja a hitközséghez köthető Tett és Védelem Alapítványt.

Teljes cikk

[popup][/popup]