Végre talán eldőlt: zsidó temetést kaphatnak a holokauszt öt éve meglelt áldozatai

Írta: ujkelet.live / Dési János - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Lassan elhárulnak az akadályok, hogy a Margit híd felújításakor megtalált – minden valószínűség szerint a II. világháború idején a Dunába ölt – zsidók földi maradványait végre méltósággal eltemethessük. A szövevényes történet talán méltó befejezést nyerhet.

Dunaparti cipők

Korábban mintha az ügyben érdekelt hivatalosságok megpróbálták volna elkenni azt a tényt, hogy meggyilkolt zsidókról lehet szó, akiket megillet a zsidó temetés. Több jel mutatott arra, hogy a különféle magyarországi zsidó szervezetek közötti vélt ellentétet próbálták volna meg kihasználni, s egy „ökumenikus” temetést szervezni – amellyel el lehetett volna részben kendőzni azt a tényt, hogy nagy valószínűséggel magyar nyilasok által megölt zsidókról van szó.

Most az illetékesül megtett budapesti önkormányzattól az alábbi választ kaptuk:

„A Fővárosi Önkormányzatot több zsidó szervezet is megkereste az ügyben (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, MAZSIHISZ Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség). Információnk szerint az igazságügyi orvos-szakértői vizsgálat megerősítette, hogy az elhunytak zsidó származásúak voltak. Jelenleg az említett szervezetek között zajlik egyeztetés a végtisztesség megadásának részleteiről.”

S ami a jó hír, értesüléseink szerint e három zsidó szervezet vezetői informálisan egyetértettek abban, hogy – a köztük lévő más viták ellenére sem – hagyják kijátszani egymás ellen szervezetüket. Egyetértettek abban, hogy az áldozatoknak zsidót temetést kell kapniuk, s helyszínül elfogadják a budapesti Kozma utcai neológ, ortodox vagy éppen a Salgótarjáni úton lévő jelenleg bezárt, de várhatóan felújításra kerülő temetőt is.

A teljes cikk itt olvasható

[popup][/popup]