Végképp eltörölni?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A párizsi Valeurs Actuelles hasábjain Alain Finkielkraut konzervatív filozófus egy valóságos katasztrófa veszélyét látja a szobordöntögetés kultúrájának importjában.

Alain Finkielkraut

Az „El a kezekkel a történelmemről!” című nyilatkozat azt fejtegeti, hogy a történelmi személyiségek életében keveredett a rossz és a jó.

Voltaire, az egyik legnagyobb gondolkodó például antiszemita volt. A nyugati világot – érvel Finkielkraut – nem a rabszolga-kereskedelem intézménye különbözteti meg a többi kultúrától, mert azt mindegyik gyakorolta, hanem az, hogy felismerte a rabszolgatartás erkölcstelenségét és benne saját bűnét. Erre az örökségre büszkén illenék tekinteni.

Finkielkraut attól tart, hogy a történelmi személyiségek feletti háború csak még mélyebbre ássa az árkokat a társadalomban és a közös nemzeti alap szétesésével fenyeget. Ernest Renanra hivatkozik, aki „dicsőséges és sajnálatos pillanatok örökségének” tekintette a nemzetet. Ebben a szellemben üdvözli Macron államelnök kijelentését, miszerint egyetlen szobrot sem fognak lebontani Franciaországban. A filozófus felhívásához az elsők között csatlakozott két baloldali politikus, Jean-Pierre Chevènement volt belügyminiszter és Manuel Valls volt miniszterelnök.

metazin.hu

Címkék:Alain Finkielkraut, cancel culture

[popup][/popup]