Végeztek a texasi zsinagógai túszejtővel, kiszabadították a túszokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

10 óra után ért véget a túszdráma a texasi Colleyville zsinagógájában, ahol magyar idő szerint szombat este egy fegyveres férfi legalább négy túszt ejtett.

Túszejtés egy texasi zsinagógában (Fotó: Andy Jacobsohn/AFP)

A túszdráma lövöldözésbe torkollott, de az összes túsz sikerült épségben kiszabadítani. A túszejtő meghalt, kilétéről egyelőre semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra az FBI és a helyi rendőrség – írja a 444.hu.

A támadás Colleyville településen történt, Dallas egyik elővárosában, a Congregation Beth Israel zsinagógában. A túszejtó négy embert tartott fogva, köztük a zsinagóga rabbiját.

A támadás elejét a Facebookon élőben lehetett követni, mert az istentiszteletet a zsinagóga közvetítette. A túszejtő erős akcentussal beszélt angolul. A rendőrséget is a közvetítés nézői értesítették.

Az FBI helyszínre érkező túsztárgyalói hosszasan egyeztettek a támadóval, aki hat órával az incidens kezdete után egy túszt szabadon is engedett. A hatóságok aztán helyi idő szerint szombat este 9 körül behatoltak az épületbe, kívülről robbanást és lövéseket lehetett hallani. A három túszt épségben kiszabadították.

A Facebook-közvetítésben korábban hallani lehetett, ahogy a túszejtő olyanokat mond, hogy “valami baj van Amerikával”, és azt követeli a túszaitól, hogy “hívják fel a (lány) testvéremet”, és arról is beszél, hogy meg fog halni. A túszejtő emellett Aafia Siddiqui szabadon engedését követelte, mindezek miatt elterjedt a sajtóban, hogy Siddiqui testvére lehetett a támadó. Aafia Siddiqui egy pakisztáni orvosnő, akit 2010-ben az Egyesült Államokban tartóztattak le, mert terrortámadást készített elő, amerikai katonákat akart meggyilkolni. Jelenleg 86 éves börtönbüntetését tölti egy texasi börtönben. Korábban az Iszlám Állam két alkalommal is ki akarta őt cserélni nyugati túszokra, de az amerikai kormány nem tárgyalt erről.

Joe Biden a túszdráma feloldása után kiadott közleményében megköszönte a hatóságok gyors és hatásos reagálását, és elítélte az antiszemitizmust. – írja a 444. hu.

Az FBI felelős tisztje, Matthew DeSarno azt közölte: a fegyveres egyetlen ügyre fókuszált, mely nem kapcsolódott a zsidó közösséghez – írja a Times Of Israel.

[popup][/popup]