Véget vetettek a zavargásoknak a Templom-hegyen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli rendfenntartók őrizetbe vettek több mint háromszáz palesztint a hajnal óta tartó zavargások felszámolásakor az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Rendfenntartók a Templomhegyen egy korábbi képen

Hatórás küzdelem után a rendőri és határvédelmi egységek őrizetbe vették a magukat a mecsetben elbarikádozó palesztinokat, akik a muzulmán böjti hónap, a ramadán második péntekén a hajnali ima során kövekkel, petárdákkal és különböző tárgyakkal felszerelve zárkóztak be az épületbe.

Több mint 150 palesztin könnyebben megsérült az összecsapásokban, amelyekben a palesztinok köveket és petárdákat dobáltak a rendfenntartók felé, akik tömegoszlató fegyvereket vetettek be.

Naftali Bennett miniszterelnök, Omer Bar-Lev belbiztonsági miniszter, Jákov Sabtáj rendőrfőkapitány és Amir Cohen határrendészeti parancsnok részvételével helyzetértékelő tanácskozást tartott, ahol tájékoztatták az eseményekről.

“Azon dolgozunk, hogy visszatérjen a nyugalom a Templom-hegy területén és egész Izraelben, de emellett felkészülünk minden forgatókönyvre” – mondta Bennett.

“Néhányan megpróbálják megzavarni a rendet a Templom-hegyen, de kijelentem, hogy egy maroknyi ember nem zavarhatja meg a békét és a vallás békés gyakorlását”- nyilatkozta Sabtáj.

“A Templom-hegy nyitva áll, lehetővé tesszük Izrael és az 1967-ben elfoglalt területek minden lakosának, aki imádkozni jön a Templom-hegyre, hogy eljöjjön, és gyakorolja hitét”- tette hozzá.

“Mindent megteszünk, hogy lehetővé tegyük az istentisztelet szabadságát a Templom-hegyen és a Siratófalnál. Nem érdekünk, hogy a Templom-hegy az erőszak központjává váljon, ami csak ártana mind az ottani muzulmán hívőknek, mind a Siratófalnál lévő zsidóknak” – hangsúlyozta Bar-lev.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elítélte Izraelt, és az izraeli katonák barbár agressziójának nevezte a történteket, amiért Izrael viseli a felelősséget. A szervezetet vezető Iszmaíl Hanije az Al-Aksza védelmére szólította fel a palesztinokat.

Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője kijelentette, hogy Izrael azon dolgozik, hogy a konfliktust politikai konfliktusból vallásháborúvá változtassa. Jordánia külügyminisztériuma is Izraelt elítélő közleményt adott ki.

Az izraeli rendőrség tájékoztatása szerint a mecset belsejében terrorizmusra uszítottak, és hatalmas mennyiségű követ és petárdát halmoztak fel. A rendőrség tagadta azokat a palesztin híreket, amelyek szerint ő kezdeményezte az összecsapásokat.

A kormánykoalícióban részt vevő muzulmán hagyományőrző Raám párt elnöke, Manszúr Abbász közleményben ítélte el a történteket, és felszólított a nem muzulmán vallásúak távol tartására a mecsettől. Egyik képviselőjük azzal fenyegetett, hogy azonnal felhagy a koalíció támogatásával, ha azonnal nem vetnek véget az összetűzéseknek.

Idén különösen feszült a biztonsági helyzet Jeruzsálemben, ugyanis egy időre esik a keresztény húsvét, a zsidó pészach és a muzulmán ramadán ünnepe. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]