Vége a palesztin foglyok éhségsztrájkjának

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin biztonsági foglyok lefújták 40 nap után az éhségsztrájkot, miután sikerült megegyezni az Izraeli Büntetésvégrehajtó Intézettel (IBI), erősítette meg a hírt mindkét fél szombaton.

Marwan Barghouti, a tárgyalóteremben

Még a Ramadán előtt sikerült megállapodásra jutnia a Vöröskeresztnek a foglyokkal. Az IBI szerint a fogvatartottak havonta egy plusz családi látogatást erőszakoltak ki.

A Nemzetközi Vöröskereszt tavaly májusban havi egy alkalomra csökkentette az izraeli börtönlátogatásokat. Rima Kamal, a szervezet szóvivője szerint azért változtattak a szabályzaton, mert az évek során egyre többen nem jelentek meg a látogatásokon – melynek nagy részét a Vöröskereszt finanszírozza-, a szervezetnek pedig a lehető leghatékonyabb módon kell felhasználnia forrásait. A Palesztin Hatóság beleegyezett, hogy átvállalják az extra látogatások költségeit.

Az éhségsztrájkot Marwan Barghouti Fatah vezető hirdette meg, akit ötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek 2004-ben.

Barghouti követelései között szerepelt:

– a látogatások 45 percről 1,5 órára való meghosszabbítása

– Izrael biztonsági okokra hivatkozva ne akadályozza meg a közeli és távoli családtagok látogatását

– a főiskolai tanulmányok és az érettségi vizsgák visszaállítása a rabok számára

– több téve csatorna bevezetése a cellákban, nyilvános telefonok telepítése a biztonsági szárnyakban

Izrael egyik követelésüknek sem engedett, mert a sztrájkolók  egy része elítélt terrorista, börtönbeli körülményeik pedig megfelelnek a normáknak.

… és falfestményen

A Palesztin Hatóság Ma’an hírügynökségénék a foglyok képviselői azt állították, hogy Izrael közvetlen tárgyalásokat folytatott az éhségsztrájk vezetőjével, Marwan Barghoutival, akit emiatt átszállítottak az askeloni börtönbe, ahol több mint 20 órán egyezkedtek. Izrael tagadja, hogy tárgyalt volna Barghoutival vagy más fogvatartottal.

A sztrájk miatt országszerte szinte mindennapossá váltak a tüntetések. A szolidaritás jegyében a palesztinok több tucatszor kerültek összetűzésbe az izraeli biztonsági erőkkel Ciszjordániában és Gázában.

Pénteken néhány fogoly, aki csak vizet és sót fogyasztott, azzal fenyegetőzött, hogy csatlakozik a Ramadánhoz is, azaz a nappali órákban sem fognak inni. Ez felgyorsította volna egészségügyi állapotuk romlását.

Az IBI korábban több intézkedést tett, hogy aláássa az éhségsztrájkot, ennek egyikeként május 8-án nyilvánosságra hoztak egy Barghoutiról készült videót, amin a Fatah vezér április 27-én és egy május 5-én titokban falatozik a cellájában. A börtönszolgálat a cellákba rejtett élelmisszerrel próbálta megtörni az éhségsztrák vezetőit, többségük azonban, Barghoutival ellentétben, ellenállt a kísértésnek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]