Vasárnapi gyerekek

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy szatíra a numerus claususról, a holokausztról, az ’56 utáni kádári konszolidációról, az Eichmann perről, de még a taxisblokádról is.

vasgy

A Vasárnapi gyerekek a XX. századi magyar zsidó sorsról szól, amit egyetlen család, a Goldstein család életén keresztül próbál bemutatni.

 A család utolsó leszármazottja megörökli a család 150 éves lakását a Kádár-korszakban. Csak ez az unoka már a Kádár-rendszer gyermeke, aki szinte semmi sem tud a saját zsidóságáról, mert a holokausztot átélt családtagjai elhallgatták előle. A beköltözése napján elmozdít egy festményt a falról, és ezzel megbontja a másfél évszázados családi titkolózást. A falikép mögül az elmúlt évek összes feldolgozatlan sérelme tárul elé.

„A színművet a kecskeméti színház színészei számára írtam. A szerepösszevonásoknak nem technikai, hanem dramaturgiai okai vannak, a különböző stációkat, korokat, korszakokat, más-és más generációk játsszák.” – mondta el Réczei Tamás, a darab írója és rendezője interjúnkban.
A darab komoly témája ellenére sem mellőzi a humort, többek között Almássy László gróf, Tolnay Klári és Horger Antal is felbukkan mintegy karikatúraszerűen.
A bemutató március 27-én volt 19 órakor a Kecskeméti Katona József Színházban.

[popup][/popup]