Varsó: Hol van a te testvéred? – Ámos Imre és a 20. század, összművészeti kiállítás

Írta: Galambos Ádám / evangelikus.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében 2014. június 23-án nyitották meg a varsói Emanuel Ringelbaum Zsidó Történeti Intézetben a magyar Soá tragikumát feldolgozó összművészeti kiállítást.

A huszadik század egyik kimagasló alkotója, a munkaszolgálatos, majd Németországban életét vesztett Ámos Imre (1907 – 1944) alkotásai mellett kortárs művészkiválóságok alkotásai által jelent meg a magyarországi holokauszt borzalma és a résztvevők által megfogalmazott ártó ideológiától való határozott elfordulás azon a tárlaton, melynek fővédnöke Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, védnökei pedig Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

Ámos Imre 20 század fotó Galambos Ádám

(fotó: Galambos Ádám / evangelikus.hu)

A Genezis könyvéből, Kain ás Ábel történetéből,az Úr által feltett kérdésre – „Hol van a te testvéred?” – reflektáló tárlat az irodalom, a szobrászat, a képzőművészet, a film és a zene eszközeivel fogalmazza meg, hogy az élet tisztelete, a másik ember védelme, az ember emberségének kérdése. A kiállításon a szolnoki Damjanich János Múzeum tulajdonát képező huszonöt Ámos Imre alkotás – köztük a Szolnoki vázlatkönyv, az Angyal, vagy az Égő óra sorozat – mellett közel negyven kortárs mű került kiállításra. Így megtekinthető Gothár Péter Akasztottak című filmje, olvasható Kertész Imre publikálatlan naplójegyzete, Ferdinandy György vagy Závada Pál emlékezése ugyanúgy, mint ahogy hallható aSzent Efrém Férfikar zsoltárparafrázisa és Fassang László orgonaművei. A kiállításon szerepel többek között Vojnich Erzsébet két alkotása mellett Haraszty István lélekharangja, Tölg-Molnár Zoltán alkotásai és Pauer Gyula – a Duna-parti cipők alkotójának – T4 madáretetője ugyanúgy, mintDeim Pál szögesdrót motívumai, Kalmár János emberi viszonyokat feldolgozó szobrai vagy, Matzon Ákos alkotása.

Ámos Imre alkotásai sötétszürke falon, lágy fénnyel megvilágítottan jeleznek egy embertelen kort, míg a kortárs alkotások világosszürke falon erőteljes megvilágítással hirdetik a reflexiókat.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]