Váratlanul távozik Jason Greenblatt, a Fehér Ház közel-keleti békefolyamatért felelős megbízottja

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Fehér Ház közel-keleti békefolyamataiért felelős különleges megbízott, Jason Greenblatt a következő hetekben elhagyja a Trump-kormányt, hogy visszatérjen a magánszektorba.

Jason Greenblatt és Benjamin Netanjahu miniszterelnök Jeruzsálemben 2017. július 12. Fotó: Haim Tzach/GPO

Greenblatt a Fehér Ház közel-keleti „békecsapatának” kulcsszereplője, melyet Donad Trump elnök veje, Jared Kushner, az USA izraeli nagykövete, David Friedman és Kushner helyettese, Avi Berkowitz alkot. A Fehér Ház júniusban mutatta be béketervének gazdasági elemét. A politikai rész a közelgő izraeli választások miatt még várat magára.

Egy vezető amerikai tisztviselő szerint Greenblatt még néhány hétig a Fehér Házban marad, amíg a béketervezet politikai szekcióját elindítják, ami várhatóan nem sokkal a szeptember 17-i izraeli választások után várható. Az Egyesült Államok tisztviselője szerint Greenblatt döntése elsősorban személyes és családi okokra vezethető vissza. Greenblatt szolgálata állítólag 2 évre szólt a Fehér Ház békecsapatában, de ez közel három évre tolódott ki.

A Fehér Ház békecsapata 2018 végén kezdte megvitatni Greenblatt távozásának lépéseit.

Távozása után megbízatásai és hatóköreinek többsége Avi Berkowitzra száll, aki 2017. január óta együttdolgozik Greenblatt-tal.

Greenblatt megbízatásainak egy része Brian Hookhoz – az Egyesült Államok iráni különmegbízottjához – és David Friedman nagykövethez kerül.

“Egy életre szóló megtiszteltetés volt, hogy több mint két és fél évig a Fehér Házban dolgozhattam Trump elnök vezetése alatt,” nyilatkozta Greenblatt Twitteren. “Hihetetlenül hálás vagyok, hogy egy olyan csapat tagja lehettem, mely elkészítette a béke jövőképét. Ez a jövőkép nagymértékben javíthatja Izrael, a palesztinok és a térségben élők millióinak életét. Szeretnék köszönetet mondani a hihetetlen feleségemnek, Naominak és a csodálatos hat gyermekemnek kitartásukért és bátorításukért. Nagyon fog hiányzni a munka a barátaimmal és kollégáimmal, Jared Kushnerrel, David Friedmannel és Avi Berkowitz-cal, valamint az Egyesült Államok kormányában lévő sok más odaadó személlyel, akik hozzájárultak erőfeszítéseinkhez.”

“A kormányomban eltöltött közel 3 év után Jason Greenblatt távozik, hogy a magánszektorban folytassa a munkát. Jason hűséges, nagyszerű barát és fantasztikus ügyvéd,” írta Donald Trump Twitteren. “Izrael és az Izrael és a palesztinok közötti béke megteremtése iránti elkötelezettsége nem merül feledésbe. Hiányozni fog. Köszönöm, Jason!”

“Szeretnék köszönetet mondani Jason Greenblattnak a békéért és biztonságáért végzett munkájáért,” nyilatkozta Benjamin Netanjahu miniszterelnök. “Valamint azért, hogy elmondta az igazságot Izraelről mindazok előtt, akik becsmérelték.”

ujkelet.live

 

Címkék:Jason Greenblatt

[popup][/popup]