Váratlan fordulat

Írta: jég - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ortodox belviszály új és meglepő fordulatot vett: a régi gárda élén álló Rabinowitz rabbi megállapodást kötött az EMIH-közeli vezetést képviselő Keszler Gáborral.

Rabinowitz rabbi és Keszler Gábor (Forrás: facebook)

A néhány hónapja Magyarországon tartózkodó Arje Mordechai Rabinowitz rabbi, akit a magyar ortodoxia (MAOIH) ügyeiben illetékes vallásbíróság (Bét din) a közössség rabbijának nevezett ki, az elmúlt hetekben az EMIH-közeli vezetők által végrehajtott hatalomátvétel elleni tiltakozás szimbólumává vált.

Az EMIH-közeli vezetés által végrehajtott zsinagógabezárások elleni tüntetésen ő olvasta fel a határozott hangú tiltakozó nyilatkozatot.

Annál meglepőbb volt olvasni a MAOIH új vezetése által átvett honlapon a közleményt, amely szerint Rabinowitz rabbi megállapodott Keszler Gábor elnökkel. Eszerint „Keszler Gábor…  munkaszerződést írt alá Aryeh Mordechay Rabinowitz rabbival”.

Ez azt jelentené, hogy a viszályt a régi gárda és az EMIH-közeli vezetés között tárgyalások útján próbálják rendezni. Ám a régi gárda képviselői még nem kommentálták a hírt, így nem lehet tudni, hogy a megállapodás a munkaviszony rendezésén túl mire terjed ki.

A közlemény szerint „Keszler elnök és Rabinowitz rabbi a közelgő zsidó újév és jom kipur körüli teendőkről beszélgettek”.

Mint ismeretes, a közösség jelenleg méltatlan körülmények között az (úgyszintén bezárt) Hanna étteremben kénytelen imádkozni, miután az új vezetés a Kazinczy utcai zsinagógát és a két kisebb imatermet is bezáratta felújítás ürügyén. Az idézett mondat talán ennek az áldatlan állapotnak a megszűntetéséről szól – amint további információkhoz jutunk, azt megosztjuk olvasóinkkal.

[popup][/popup]