Válsághelyzetet hirdetett ki a kormány

Írta: atv.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be a határain. A belügyminiszter szerint nem lehet tudni, hogy ez milyen reakciókat vált ki a menekültekből, ezért az egész ország területére kihirdetik a válsághelyzetet.

6poL7Vx1xBCeUyKbs

Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatót tart az Országházban március 9-én. A kormány az egész ország területére kihirdette a migrációs válsághelyzetet. Háttérben Kovács Zoltán kormányszóvivő Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az kormány az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet – jelentette be szerdán Budapesten Pintér Sándor.

A belügyminiszter Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közös sajtótájékoztatót a parlamentben. Pintér Sándor elmondta: szerda éjféltől Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be. Ezen országok mostantól csak az érvényes útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedik át a határaikon.

Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak – indokolta a miniszter a migrációs válsághelyzet kihirdetését.

Arra a kérdésre, hogy a válsághelyzet elrendelése milyen konkrét intézkedéseket jelent, kifejtette: a határ mellé rendőröket, katonákat vezényelnek, és felkészülnek “a reagáló képesség növelésére” is. Mint mondta, a honvédség részéről 1500-an vesznek részt az akcióban, a rendőröknél pedig a határ menti megyei rendőr-főkapitányságok akcióosztályainak és közrendvédelmi osztályainak munkatársait vezénylik a határhoz “nagyobb létszámban”.

Megtervezték az esetleges útépítést, hogy a gépjárművek gyorsabban a határ érintett pontjaira érhessenek, és megtervezték a határ árammal ellátását is, hogy szükség esetén az egész határt megvilágíthassák. Ez azt jelenti, bárhol a határ mentén megjelennek illegális migránsok, “el tudjuk őket fogni” – mondta. Hozzátette: az elfogottakat “megfelelő emberi körülmények között” el tudják helyezni, ha kell, ilyen tábor épül.

Az Együtt szerint ez háborús riogatás

Az Együtt szerint Orbán Viktor ahelyett, hogy elősegítené a közös európai megoldás megteremtését, folytatja a félelemkeltést menekültügyben. A párt szerint a Fidesz a válsághelyzet kihirdetésével a tavaly megkezdett gyűlöletkampányával kijelölt úton halad tovább. Az Együtt a józan középút pártjaként elutasítja a háborús riogatást, és olyan közös európai megoldás megteremtését sürgeti, amely a többségi társadalom számára biztonságos, a menedékkérőkkel pedig emberséges – áll az Együtt közleményében.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:bevándorlás, Kovács Zoltán, migránsok, Orbán Viktor, válsághelyzet

[popup][/popup]