Vádat emeltek két, palesztinokra támadó telepes ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Csütörtökön terrorcselekmények miatt vádat emeltek két izraeli telepes ellen, akik a hónap elején baltával és kövekkel támadtak palesztinokra a szamáriai Huwara faluban.

Az ügy előzménye, hogy egy hónapon belül három fegyveres terrortámadásra került sor Huwarában: palesztin támadók két zsidó személyt megöltek és többeket súlyosan megsebesítettek – írja az ujkelet.live.

A Sabak belbiztonsági szolgálat szerint a 25 éves Hanoch Rabint az illegális Givat Ronen előőrsről és a 21 éves Raz Giront, a keményvonalas Jichár telepről, a rendőrség március 13-án vette őrizetbe a március 6-i támadás miatt.

Az incidens során, amelyet a térfigyelő kamerák rögzítettek, számos álarcos telepes palesztinokra támadt, és kövekkel dobálta az autókat és a kirakatokat Huwarában.

Egy ponton az egyik telepes, a tisztviselők gyanúja szerint Rabin, baltával támadt egy autóra.

A Sabak azzal vádolta Rabint és Giront, hogy tagjai egy „erőszakos csoportnak, melynek célja, hogy ártson a palesztinoknak, valamint megzavarja a biztonsági erők tevékenységét a palesztin terror meghiúsítása és a köznyugalom fenntartása terén a térségben”.

A Halifa család, a Huwara közelében fekvő Aszira al-Kiblija lakói a közösség egyik szupermarketében vásárolt. Miközben az autójuk felé tartottak, a két gyanúsított más telepesekkel megérkezett Huwarába, „baltával, kalapáccsal, kövekkel és paprikaspray-jel felszerelkezve, azzal a céllal, hogy nacionalista indíttatásból terrorcselekményt kövessenek el a huwarai palesztinok ellen” – olvasható a vádiratban.

A vádirat szerint a páros és közel 10 másik álarcos gyanúsított kiszállt egy járműből, és kövekkel dobálni kezdték a család autóját, a közeli autókat és a szupermarketet.

Rabin a vádirat szerint Halifáék autója felé rohant, és baltával elkezdte betörni a hátsó ablakot. Giron kövekkel dobálta a kocsi hátulját, míg Rabin tovább ütötte az autót a baltával, amíg be nem törte a hátsó ablakát. A kocsi bal oldali ablakait is betörte, míg Giron továbbra is kövekkel dobálta a kocsi hátulját.

Az ablakok betörése után Rabin baltával támadt a sofőrülésben ülő személyre, és a vád szerint vállon csapta. Giron és más gyanúsítottak folytatták az autó kövekkel való dobálását, megsebesítve a 69 éves Adrisz Halifát, akit egy kő fejen talált.

Amint a Halifa család menekülni kezdett, a páros és mások folytatták a kövekkel dobálásukat, valamint a betört ablakokon keresztül paprikaspray-t szórtak az autóba – olvasható a vádiratban.

Az ügyészek azt mondták, hogy a páros és mások ,,Halál az arabokra” kiabálták a támadás során, miközben sérüléseket és károkat okoztak.

Rabint és Giront, akiket várhatóan a bírósági eljárás végéig fogva tartanak, terrorizmussal vádolták meg, többek között faji indíttatásból elkövetett testi sértés és anyagi kár miatt.

Teljes cikk

Címkék:palesztinok, telepesek, terrorizmus

[popup][/popup]