Utcát neveztek el Brüll Alfrédról, az MTK 1944-ben meggyilkolt elnökéről  

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az MTK és a VIII. kerületi önkormányzat az Új Hidegkuti Nándor Stadion mellett utcát nevezett el Brüll Alfrédról, a klub legendás elnökéről.

Brüll Alfréd

A keddi utcanévtábla-avató ünnepségen Kocsis Máté, a kerület polgármestere úgy fogalmazott, hogy Brüll Alfrédról a különböző féle világlátással rendelkező emberek is egyet gondolnak.

„Hálás lehet neki a kerület és a magyar sport is, mert a torna, a birkózás és az úszás támogatójaként is fellépett” – mondta a polgármester. Emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben kereste meg őt Deutsch Tamás, a kék-fehér klub elnöke azzal a kéréssel, hogy a stadion melletti utcaszakaszt Brüll Alfrédról nevezzék el, s az önkormányzat örömmel tett eleget a kérésnek.

„Több éve fogalmazódott meg az igény, hogy a stadion, majd az új stadion mellett utcát nevezzünk el Brüll Alfrédról. Brüll Alfréd öröksége nemes örökség, egyszerre kulturális, sport- és közösségépítő örökség” – mondta Deutsch Tamás, az MTK elnöke. Kiemelte: Brüll Alfréd életében 25 magyarországi és európai sportszervezet megalakításában vett részt, alapító elnöke volt a birkózóknak, s az MTK-t nagy klubbá tette.

A beszédek után Deutsch Tamás és Kocsis Máté leleplezték a Brüll Alfréd utca feliratú táblát, így a korábbi Törökbecse utca mostantól az ő nevét viseli.

Az avatáson négy MTK szurkoló táblákat tartott a magasba. Ezekkel tiltakoztak Kocsis Máté és pártja politikája ellen. Számon kérték a migránsok és a melegek iránti elutasító magatartást.  “A Brüll család is migráns volt” – állt az egyik táblán.

Brüll Alfréd, aki 1944-ben a holokauszt áldozata lett, 1905-től 1940-ig volt az MTK elnöke. Ekkor – legalábbis forma szerint  – az árja gróf Apponyi György lett a klub elnöke, noa a gyakorlati munkát továbbra is Brüll végezte. A klubot 1942-ben oszlatták fel.

Címkék:Brüü Alfréd, MTK

[popup][/popup]