Uszítással gyanúsítják az érpataki polgármestert

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Közösség elleni uszítás bűntettének megalapozott gyanújával hallgatná ki a Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztálya Érpatak polgármesterét. Mint a Népszava megtudta, Orosz Mihály Zoltánt hétfő délelőttre idézték a rendőrségre, feltehetően abban az ügyben, ami miatt tavaly augusztusban már házkutatást is tartottak az önkormányzatnál.

antiszemitaincidensek_magyarország_érpatak

Kép a 2014 nyarán történtekről

A Népszava is megírta: 2014 nyarán Érpatakon rendezett “Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának!” címmel önkormányzati és civil tiltakozást a faluvezető. Ezen Orosz Mihály Zoltán – a YouTube videomegosztón közzétett felvétel szerint – beszéde végén felakasztatott két, Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábut. A nyomozók ezt követően elvitték a demonstráción használt bábukat és a bitófákat, a rajtuk lévő angol és német nyelvű feliratokat, valamint azokat a videokamerákat, amelyekkel rögzítették az eseményt. Orosz elmondta, hogy a házkutatást felvették az önkormányzat videokameráival, de ezeket is lefoglalták a rendőrök.

“Ezt azért tették, hogy ne legyen semmilyen bizonyíték a házkutatásról” – vélekedett akkor a polgármester. Orosz Mihály Zoltán szerint a házkutatással akadályozták az önkormányzat munkáját is, mivel a kamerákat eddig a közmunkások ellenőrzésére használták. Az érpataki “performanszot” elítélte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az izraeli nagykövetség. A külföldi sajtó is hírt adott az uszításgyanús esetről.

Megdöbbenéssel és aggodalommal értesültünk arról az Izrael-ellenes és antiszemita horror show-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el – közölte nyomban Izrael Állam magyarországi nagykövetsége. Egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kísérletében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított- írják.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]