Uniós biztosok: “A Molotov-Ribbentrop paktum sötétségbe borította Európát”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A náci és a szovjet rezsim milliók életét követelte – írta Vera Jourova európai értékekért és Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos, a totalitárius és tekintélyelvű rendszerek áldozatainak augusztus 23-i emléknapja alkalmából pénteken közzétett állásfoglalásában.

Vera Jourova és Dider Reynders

A biztosok azt írták nyilatkozatukban, hogy az augusztus 23-án, 81 évvel ezelőtt megköttetett Molotov-Ribbentrop paktum sötétségbe borította Európát, felosztotta Közép- és Kelet Európát a náci és szovjet nagyhatalmak között. Ez több millió európai alapvető jogainak megsértéséhez és halálához vezetett.

Emlékeztettek a “rémisztő múlt” tanulságaira, tiszteletüket rótták le az elnyomó rendszerek áldozatai és azok előtt, akik akkor egy jobb jövőért harcoltak.

Kiemelték, hogy a szabadság nem magától értetődő, hanem egy olyan érték, amelyért meg kell harcolni és nap mint nap kell oltalmazni.

Ribbentrop (balra), Sztálin (középen), Molotov (jobbra) a paktum aláírása után

“Ezt a szabadságot választottuk, amikor aláírtuk az európai szerződéséket: a méltóságteljes élet, a nemzetek irányításának és saját jövőnk meghatározásának szabadságát. Továbbra is álljunk ki ezen értékek mellett” – írták az uniós biztosok. (MTI)

[popup][/popup]