Ultraortodox zsidók tartanak Irak iráni határa felé

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Irak iráni határához készül Guatemalából a Lev Tahor, vagyis Tiszta Szív nevű, Izraelben zsidó táliboknak is nevezett ultraortodox szekta több száz, többnyire izraeli állampolgár tagja – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerdán.

A Lev Tahor ultraortodox zsidó szekta tagjai egy amerikai felvételen

A csoport több tagját, többtucatnyi családot láttak a guatemalavárosi repülőtéren Irak felé készülni, ahonnan minden bizonnyal Iraki Kurdisztán iráni határhoz igyekeztek volna. A lap szerint a guatemalai hatóságoknak egyelőre sikerült feltartóztatniuk őket.

A ynet szerint Izraelben attól tartanak, hogy ott majd túszul ejthetik őket, és szabadon engedésükért magas váltságdíjat fognak követelni. A szektatagok Izraelben élő rokonai a hatóságokhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy akadályozzák meg odautazásukat. Ugyanígy tettek a csoport amerikai állampolgársággal is rendelkező rokonai.

Izrael és az Egyesült Államok mindent elkövet, hogy ne juthassanak el Irakba, és így elejét vegyék az újabb diplomáciai bonyodalmaknak. Ez az anticionista, Izrael-ellenes zsidó szekta egyes tagjai már 2018-ban politikai menedékjogot kértek Irántól, és vezetői hűséget esküdtek Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének – írta a lap.

Néhány nappal ezelőtt a guatemalai hatóságok amerikai kérésre feltartóztatták a szekta egyik, amerikai útlevéllel utazó csoportjának tagjait, akik Iránba tartottak, ahol a feltételezések szerint politikai menedékjogot akartak kérni.

A szekta tagjai a tudósítás szerint azt tervezik, hogy 70 fős csoportokban Irak északkeleti részébe, az Iránnal határos kurd térségbe utaznak, mert meggyőződésük szerint ez a “bibliai Babilon”, és a Messiás először erre a területre érkezik el.

Az első szektatagok már a térségbe utaztak, hogy földet vásároljanak, és megkezdjék a letelepedési terv előkészítését. Vannak, akik légi úton, nemzetközi repülőtereken vágtak neki, mások szárazföldön, Mexikón és Salvadoron keresztül indultak el céljuk felé, hogy később szálljanak fel a Közel-Kelet felé tartó repülőgépekre.

A Tiszta Szív nevű, szélsőségesen vallásos zsidó szekta több száz tagja eddig Guatemala Santa Rosa nevű részén élt. A ynetben megszólalt az egyik tag Izraelben élő hozzátartozója, aki szerint rendkívül nehezek az életkörülményeik táborszerű otthonaikban, vallási okokból nem esznek húst és halat sem, kenyéren, tökmagon és gyümölcsön élnek.

Lev Tahor tagok egy korábbi képen San Juan La Laguna-ban, Guatemalában (Reuters)

A szektát Slomó Helbrans rabbi alapította a Jeruzsálemben az 1980-as években, ahonnan legnagyobb csoportjuk előbb Kanadába, onnan az Egyesült Államokba, majd Mexikóba költözött, és legutóbb, az elmúlt hét évben Guatemalavárostól körülbelül kétórányi autóútra telepedtek meg.

Az őket segítő, izraeli Cvi Gluck rabbi szerint a guatemalai csoportban mintegy 280 izraeli, amerikai és kanadai állampolgár él, többségük kettős állampolgársággal is rendelkezik. A rabbi szerint az elmúlt három évben az ott született csecsemőket szándékosan nem regisztrálták, hogy ne tudják elvinni őket a hatóságok razzia esetén, és az újonnan csatlakozó családoktól elveszik összes útlevelüket.

A Tiszta Szív elmenekült, egykori tagjainak tanúvallomásai szerint a szektában büntetésekkel sújtják a szerintük vétkes tagokat, éhezést, kiközösítést, súlyos fizikai erőszakot alkalmaznak velük szemben, beleértve a meztelenre vetkőztetett nők és gyerekek nyilvános megkorbácsolását.

Már 12-13 éves korban megházasítják a gyerekeket, sok lány nagyon fiatalon már állapotos, és bizonyítékok vannak nemi erőszakra is, amit “irányításnak” neveznek a csoport vezetői. 2014-ben azért menekültek Guatemalába, mert a kanadai hatóságok nyomozást indítottak ellenük gyermekbántalmazások és gyermekházasságok miatt.

A szektát azért nevezik “zsidó táliboknak”, mert a háromévesnél idősebb lányoknak és a nőknek kötelező egész testüket fedő hosszú, fekete köntösbe öltözniük, és gyakran még arcukat is elfedik. A férfiak idejük nagy részét imádkozással és a Tóra bizonyos részeinek tanulmányozásával töltik. (MTI)

[popup][/popup]