Ultraortodox rabbi az izraeli koalícióról: Jobb arab pártokkal, mint vallásellenesekkel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli 12-es tévécsatorna csütörtök esti riportja az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora párt spiritális vezetőjét, Chaim Kanievsky rabbit idézte, akit a múlt heti választásokkal kapcsolatban kérdeztek, mely nem hozott döntő eredményt.

Rabbi Chaim Kanievsky (Fotó: Shlomi Cohen, Flash90)

Az arab pártokkal való jobboldali kormányalakítás forgatókönyvének lehetőségére – melyre korábban még nem került sor -, a riport szerint a következőképpen reagált: „Ami a zsidó hagyományok védelmét illeti, jobb, ha az arab közönség képviselőivel megyünk, mint a baloldal képviselőivel” – idézi az ujkelet.live.

A csatorna csak az idézetet tette közzé, felvétel nélkül, ami spekulációkat indított a jelentés valódiságával és pontosságával kapcsolatban, mivel a 93 éves, kerekesszékes rabbitól az utóbbi években ritkán hallani néhány szónál többet. Ennek ellenére a csatorna úgy vélte, Kanievsky igazolta álláspontját, azzal érvelve, hogy az arab izraeli törvényhozók esetében kevésbé valószínű, hogy univerzalista eszméket népszerűsítenek és „mindenkit világivá tesznek”, mint a baloldali törvényhozóknál. Sőt, a rabbi állítólag azt mondta, hogy az ultraortodox képviselők számára is könnyebb együttműködni a konzervatív arab képviselőkkel számos kérdésben, például a vallás és a családi értékek tiszteletben tartásában, valamint a kötelező katonai szolgálat.

A spekulációkat eloszlatva, Kanievsky rabbi hivatala péntek délelőtt a következő nyilatkozatot tette közzé: „A rabbit arról kérdezték, hogy lehet-e olyan kormányt létrehozni, amely az arab pártok támogatására támaszkodik, szemben a vallásellenes pártok támogatásával, és azt mondta, jobb együttműködni azokkal, akik tisztelik a vallást és a zsidókat, mint a vallást üldözőkkel.“

A 12-es csatorna riportját röviddel azt megelőzően adták le, hogy a Ra’am elnöke, Manszúr Abbász tv-ben közvetített héber nyelvű beszédében kifejezte vágyát a zsidó és arab közvélemény közötti nagyobb együttműködésre. Az iszlamista párt vezetője nem konkretizálta, kivel működne együtt.

Mivel sem Benjamin Netanjanu jobboldali blokkja, sem az őt leváltani kívánó blokk nem rendelkezik a 61 képviselős minimális többséggel, ha nem lesznek dezertőrök, ahhoz, hogy kormány alakuljon, mindkét félnek szüksége lehet a két arab párt legalább egyikének bizonyos fokú támogatására, ami nem feltétlenül jelent koalíciót, elképzelhető a kormány külső támogatása is.

Széles körben úgy vélik, Abbász beszéde Netanjahu szélsőjobboldali szövetségeseit próbálta megnyerni.

Itamar Ben-Gvir azonban, a Vallásos Cionizmus Párt szélsőséges Otzma Jehudit frakciójának vezetője – mely Netanjahu szövetségese – az elsők között ítélte el Abbász beszédét, mondván, a szép szavak leple mögött egy gyilkosokat és terroristákat támogató politikus áll.

[popup][/popup]