Ultraortodox pártok: Csak az önkéntes szolgálatot fogadjuk el

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ultraortodox pártok képviselői a Miniszterelnöki Hivatalban tartott tanácskozáson egyértelművé tették, hogy mindenfajta kötelező szolgálatot visszautasítanak, még akkor is, ha az civil-nemzeti keretek között történik, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Aryeh Deri a Sasz és Yaakov Litzman az Egyesült Tóra Zsidóság párt vezetője

A megbeszélésen, amelyen a Védelmi Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és a kabinettitkár is részt vett, az ultraortodoxok vétóval éltek a nemzeti szolgálat kapcsán is, mondván, csak azzal a feltétellel mehet, ha önkéntes alapú.

A kormány a következő hetekben szeretné elkészíteni a törvényt, de még mindig jó néhány vitás pont van körülötte. Az elfogadásáért cserébe a védelmi szervezetek ragaszkodnak a harcoló katonáknak juttatandó költségvetés jelentős kiegészítéséhez, presztízst adva a szolgálatnak.

A Külügyi és Védelmi Bizottság szerdai megbeszélésén néhány bizottsági tag megkérdezte a hadsereg magas rangú tisztviselőit a törvényről és annak a hadseregre gyakorolt hatásáról, amire a következőt válaszolták:

,,Önök alkotják a törvényeket – mi foglalkozunk a következményekkel. De kétségtelen, hogy a kohézió sérülni fog. Mi mindenkit be akarunk sorozni”.

Teljes cikk

[popup][/popup]