Ultrakonzervatív rabbi ellen indított vizsgálatot a rendőrség szexuális zaklatás vádjával

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli rendőrség nyomozást indított egy prominens ultrakonzervatív rabbi elleni szexuális zaklatással kapcsolatos feljelentés ügyében, miután több vezető nemzeti vallásos személyiség a vádak kivizsgálására szólított fel.

A 85 éves Cvi Tau rabbi a befolyásos jeruzsálemi Har Hamor jesiva vezetője, és a szélsőjobboldali LMBT-ellenes Noam politikai frakció szellemi vezetője.

Az ügyről az ujkelet.live tudósít. Nehama Te’ena hebroni lakos augusztusban hozta nyilvánosságra a Tau elleni vádakat, Facebookon számolva be arról, hogy 30 évvel ezelőtt, amikor 8 éves volt, Tau „folyamatos” szexuális zaklatásának volt kitéve.

„Elrángatott egy helyre, és többször bántalmazott – nem csak fiatal lány koromban, hanem még azután is, hogy férjhez mentem és anya lettem” – nyilatkozta a 12-es csatornának.

  • Te’ena korábban hiába fordult a rendőrséghez és a médiához, Tau társainak sikerült elfojtaniuk a vizsgálatot.
  • Az áldozat azonban az elmúlt hetekben kisebb tüntetéseket szervezett a Kneszetnél, azzal vádolva Taut, hogy megerőszakolta őt és másokat, és azt követelte, magyarázzák meg, miért nem hajlandó a rendőrség nyomozás indítani.
  • Az ügyet azt követően kapta fel a média, hogy más prominens rabbik nyilvánosan felszólítottak a Tau elleni vádak kivizsgálására.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt szeptemberben találkozott Tau rabbival, és sürgette, hogy a november 1-jei választások előtt egyesítse ultrakonzervatív frakcióját a Vallásos Cionizmus párttal. Bár Tau állítólag nem kötelezte el magát Netanjahu mellett a rabbi otthonában folytatott kétórás tárgyalás után, a párt végül beleegyezett.

A Netanjahu-blokk számára kedvező választási eredménynek köszönhetően a Noam valószínűleg tagja lesz a koalíciónak.

Címkék:ortodox rabbi, rendőrségi vizsgálat, szexuális zaklatás

[popup][/popup]